Makedonski parlament danas ratifikuje sporazum o imenu

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski parlament danas ratifikuje sporazum o imenu

Skoplje -- Makedonski parlament na današnjoj sednici ratifikuje Zakon o sporazumu o promeni imena te bivše jugoslovenske republike. U Sobranju nema opozicije.

Taj sporazum je u utorak prihvaćen po skraćenom postupku i usvojen na Odboru za evropske poslove. Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE je glasala protiv, a nakon toga napustila sednicu.

Premijer Zoran Zaev je na početku svog obraćanja pozvao poslanike da glasaju za taj dokument, o kojem će se kasnije izjašnjavati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i građani na referendumu. Zaev je istovremeno pozvao poslanike i građane da "odbace zidove ksenofobije i izolacije i daju šansu sporazumu."

Iako je bilo najavljeno da će sednice parlamenta na temu ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije biti praćene protestima građana i opozicije koji se tome protive, danas to nije slučaj.

"Potpisali smo sporazum koji označava početak kraja za period nesigurnosti i traumatičnog perioda koji je postigao dostojanstveno rešenje za obe strane. Imamo sporazum sa jasnim karakteristikama makedonskog jezika i identiteta. Zaštita identiteta trajaće vekovima i vekovima", rekao je Zaev.

Sporazumom, rekao je Zaev, Makedonija ne samo da dobija novog strateškog partnera u Grčkoj, već i zadržava staru težnju predaka da će gradjani te zemlje u svetu biti prepoznati kao makedonci koji govore makedonski jezik.

Zaev je pozvao poslanike i gradjane na zajedništvo u interesu zajedničke budućnosti. "Umesto gorčine i ljutnje, zajedno da napišemo nove stranice, koje vode građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji po uzoru na napredne evropske zemlje. Evropska porodica ne izgleda kao makedonska. Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i sigurnost Makedonije, otvaramo put do EU i NATO-a. Mi postižemo težnju naših predaka da budemo prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski. Ovo je istorijski akt kojim Makedonija i gradjani dobijaju šansu, rekao je premijer Zaev.

Da bi Zakon o ratifikaciji sporazuma, koji je u nedelju potpisan na grčkoj teritoriji Prespanskog jezera, bio usvoje "za" je otrebno da glasa 61 poslanik.

Sporazum predvidja da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.