Makedonija vakciniše vojnike kako bi sprečila širenje boginja

Izvor: Southeast European Times, 10.Feb.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija vakciniše vojnike kako bi sprečila širenje boginja

Preventivne mere preduzimaju se kako bi se izbegla epidemija slična onoj 2011. godine.

10/02/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 10.2.2014.

Vlasti u Skoplju naredile su vakcinaciju protiv boginja (morbilli) svih vojnika u jednoj kasarni pošto je potvrđen slučaj te zarazne bolesti.

Predstavnici ministarstva zdravlja su, u saradnji sa vojskom, odmah vakcinisali više od 1500 vojnika za koje se sumnjalo da su bili u dodiru >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa zaraženim vojnikom.

Vlasti kažu da su preporučili vakcinaciju zato što boginje, virus koji napada respiratorni sistem, može da dovede do upale pluća koja kod odraslih može da bude smrtonosna. Simptomi mogu da prođu neopaženo, jer podsećaju na simptome sezonskog gripa.

„Kao odgovorna ustanova, reagovali smo odmah po preporuci komisije za infektivne bolesti ministarstva zdravlja. To bi trebalo da spreči da drugi vojnici dobiju bolest“, kaže za SETimes Sašo Stefanoski, državni sekretar u ministarstvu odbrane Makedonije.

Nisu zabeleženi novi slučajevi zaraženih vojnika ili drugih zaposlenih u vojsci.

Predstavnici vojske kažu da je ranije bilo epidemija gripa u vojsci.

„Ostajemo na oprezu i na vreme smo otkrili jedinog zaraženog vojnika, što je dobar rezultat, jer je ovo nešto ozbiljnije“, kaže za SETimes Mirče Đorđoski, portparol makedonske vojske.

Boginje su još uvek aktuelan problem u Makedoniji i zemljama u njenom okruženju. Svetska zdravstvena organizacija izvestila je o ozbiljnim epidemijama te bolesti 2011, kada su neki od zaraženih imali neurološke komplikacije. Prema jednoj medicinskoj studiji objavljenoj prošle godine, u Makedoniji je potvrđeno skoro 300 slučajeva, a najpodložniji oboljevanju bila su deca i muškarci stariji od 15 godina.

„Svi koji se pridruže makedonskoj vojsci prolaze redovne i potpune lekarske preglede. Uz to, svaki makedonski vojnik koji učestvuje u misijama u inostranstvu podvrgava se vakcinaciji i imunizaciji i nikada nismo imali problem s tim. U 12 godina koliko Makedonija učestvuje u mirovnim misijama, nijedan vojnik nije se zarazio nekom bolešću u inostranstvu“, kaže Đorđoski.

Vojnici dobijaju odgovarajuće vakcine zavisno od zemlje u kojoj bivaju raspoređeni, kaže on.

Kroz proces pristupanja NATO-u, makedonska vojska sprovela je mere kako bi obezbedila odgovarajuću higijenu i sačuvala zdravlje vojnika. Održavanje zdravstvenih i higijenskih standarda obavlja se u saradnji sa ministarstvom zdravlja.

„Ako ministarstvo zdravlja zahteva vakcinaciju kao što je sada bio slučaj, mi to odmah sprovodimo. Oni kažu da se ta vakcina ne daje u okviru redovne imunizacije. Jednom kada su izdali nalog, sproveli smo ga jer je vojska veliki kolektiv ljudi [gde se svi mogu zaraziti]“, kaže Đorđoski.

Šta vlasti u Makedoniji i u drugim zemljama Balkana mogu da urade da sačuvaju zdravlje pripadnika vojske? Podelite svoje mišljenje u komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.