Izvor: Nezavisne Novine, 14.Mar.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija pred dobijanjem novog zakona o jeziku

SKOPLJE - Prema najavama iz vladajuće koalicije, Makedonija bi do kraja ove sedmice mogla da dobije Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u upotrebu u toj državi i to bez debate o više od 35.000 amandmana koje je na taj zakon podnijela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Poslanička grupa VMRO-DPMNE, koja inače bojkotuje rad Sobranja, najavila je svoje prisustvo na današnjoj sjednici parlamenta tokom rasprave o ovom zakonu.

Odbacivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << više hiljada opozicionih amandmana najavio je juče predsjednik parlamenta iz redova albanske DUI, Talat Džaferi, nakon sastanka sa šefovima svih poslaničkih grupa.

Džaferi će, kako se očekuje, to učiniti uz obrazloženje da svaki od amandmana osporava ustavnost zakona i da parlament u ovoj fazi nema nadležnost da procijeni da li su zakoni u skladu s Ustavom.

Neizvjesno je, međutim, kako će u slučaju odbacivanja amandmana postupiti VMRO-DPMNE.

DPMNE je, inače, bila pobjednik posljednjih vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, ali je vlast formirala drugoplasirana, do tada opoziciona SDSM Zorana Zaeva, koja je ušla u koaliciju sa albanskim partijama tek nakon što je prihvatila tzv "tiransku platformu", koja je predviđela određene uslove političkih partija Albanaca da podrže makedonsku vladu.

Dogovor političkih partija Albanaca o toj platformi postignut je neposredno nakon makedonskih izbora, u Tirani i uz svesrdnu pomoć albanskog premijera Edija Ramezbog čega je i nazvana "tiranska platforma".

Uvođenje dvojezičnosti u Makedoniji bio je jedan od uslova za podršku nove makedonske vlade, na šta nije pristala VMRO-DPMNE, na čijem čelu je tada bio bivši premijer Nikola Gruevski.

Inače, novi, treći zakon o jezicima za posljednjih desetak godina predviđa da albanski konačno postane drugi službeni jezik u Makedoniji.

Prijedlog zakona nameće obavezu da se albanski jezik koristi u svim institucijama vlasti na državnom i lokalnom nivou.

Makedonski je službeni jezik na teritoriji cijele države i u međunarodnim odnosima.

Ovaj, kao i prethodni zakoni o jezicima, poziva se na Peti amandman na Ustav Makedonije, koji predviđa da "drugi jezik", koji govori najmanje 20 procenata građana, može da se koristi u službenoj komunikaciji.

Cenzus o brojnosti ispunjavaju samo pripadnici albanske nacionalnosti.

Određen je na osnovu popisa još iz 2002. godine, a popis iz 2011. prekinut je na samom početku, navodno, iz tehničkih razloga.

Cenzus od 20 procenata za upotrebu jezika najprije je važio samo na lokalnom nivou, u opštinama uglavnom u zapadnoj Makedoniji, zatim je proširen na Sobranje i dio državnih institucija da bi, zahvaljujući najnovijem prijedlogu, konačno postao drugi službeni jezik.

Prethodno su poslanici partija Albanaca u Sobranju na plenarnim i na sjednicama komisija govorili na maternjem jeziku, uz simultan prevod na makedonski

Prijedlog novog zakona predviđa da se i plenarna sjednica Sobranja vodi na albanskom jeziku, a njegova upotreba proširena je i na sjednice vlade i drugih državnih institucija.

Pripadnicima drugih nacionalnosti, kojih je manje od 20 odsto - Turcima, Romima, Srbima, Bošnjacima i drugima - ovaj zakon ne osporava pravo na upotrebu maternjeg jezika, ali, kao i prethodni, nema instrumenata kako da se to ostvari u službenoj komunikaciji na državnom nivou.

VMRO, međutim, smatra da je novi zakon o jezicima suprotan Ustavu i upozoravaju da će zakon o upotrebi jezika od Makedonije napraviti dvonacionalnu i dvojezičnu državu.

Smatraju i da ovaj zakon razgrađuje i pravi Makedoniju krhkom, slabom državom te da otvara put za kantonizaciju, pa i podjelu države.

Za ovu oozicionu stranku Zaev i njegova vlada su predstavnici "marionetskog režima" podložnog stranim uticajima, a novi zakon je posljedica popuštanja pred spoljnim, ali i pritiscima koalicionih partija Albanaca, bez čijeg učešća nije mogao da sastavi vladu".

Stoga oni optužuju Zaeva da je spreman da pod stranim pritiskom "proda" ime, države, identitet nacije i jezik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

MAKEDONIJA PRED DOBIJANJEM NOVOG ZAKONA O JEZIKU Zaev: Nek pokaže da nije tragedija, već pomoć da razumemo jedni druge

Izvor: Kurir, 14.Mar.2018

Makedonsko Sobranje treba danas u 13 časova da počne nastavak 32. sednice na kojoj će na dnevnom redu biti Zakon o upotrebi jezika, u svom trećem čitanju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.