Izvor: Southeast European Times, 01.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija i Kosovo zvanično počeli demarkaciju granice

01/07/2008

SKOPLJE, Makedonija -- Makedonija i Kosovo postavili su u ponedeljak (30. juna) trougaoni granični znak povodom zvaničnog početka demarkacije bilateralne granice dužine 150 kilometara. Severna granica Makedonije sa Kosovom nikada nije zvanično obeležena od kada je ta bivša jugoslovenska republika stekla nezavisnost 1991. godine. Makedonija i Kosovo formirali su u martu zajednički odbor zadužen za to pitanje, ubrzo nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Demarkacija se nastavlja tokom leta, a njen tempo će zavisiti od vremenskih uslova na tom planinskom području, saopštio je portparol makedonskog ministarstva inostranih poslova Vasko Andonovski. On je dodao da su radnici u ponedeljak obeležili 12 kilometara.

U međuvremenu u ponedeljak, šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt naglasio je značaj raspoređivanja policijske i pravosudne misije EU -- EULEKS -- širom Kosova. Fejt, koji je održao zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom posle sastanka Međunarodne upravne grupe za Kosovo, izjavio je da se nada da će se EULEKS brzo rasporediti na severu, gde većinom žive Srbi, ali je odbio da iznosi vremenski okvir. On je takođe ponovio da, kada je u pitanju međunarodna zajednica, nedavno osnovani srpski parlament na severnom Kosovu nema "zakonski efekat".

Inače, nova anketa OEBS-a pokazuje da je KFOR institucija kojoj se najviše veruje na Kosovu, a sledi ga Kosovski policijski korpus. Ispitanici su najveće nepoverenje izrazili prema pravosuđu. Anketari su sproveli istraživanje krajem prošle godine, pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost. (Kirilica, MIA, Makfaks, A1 TV, AP, B92, INA, Sinhua - 30/06/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.