Makedonija i Crna Gora hvataju se u koštac sa kompjuterskim kriminalom

Izvor: Southeast European Times, 22.Okt.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija i Crna Gora hvataju se u koštac sa kompjuterskim kriminalom

Dve zemlje sve više koriste specijalizovane jedinice da izađu na kraj sa sve većim brojem kompjuterskih krivičnih dela.

22/10/2013

Klaudija Lutovska for Southeast European Times iz Bitolja -- 22.10.2013.

Makedonija i Crna Gora primenjuju specijalizovane kompjuterske jedinice za suočavanje sa sve većim stepenom kompjuterskog kriminala koji pogađa Balkan, ali nastojanja da se osigura bolja zaštita saradnjom policijskih snaga na regionalnom i međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nivou moraju da se nastave, kažu eksperti,

Krivična dela uglavnom uključuju neautorizovane upade u kompjuterske sisteme, korišćenje lažnih kreditnih kartica, kršenje autorskih prava na softver, krađu intelektualne svojine i zloupotrebu ličnih podataka u razne nezakonite svrhe, kaže Dimitar Trajanov, dekan Fakulteta informatičkih nauka i kompjuterskog inženjerstva u Skoplju.

„Sve veći broj preduzeća je na internetu i sajber kriminalci su sledili taj talas. Ono što nedostaje je podizanje svesti o ovoj vrsti kriminala“, rekao je Trajanov za SETimes.

Makedonija je ratifikovala Konvenciju o kompjuterskom kriminalu iz 2004. godine i uskladila svoje zakone sa zakonima EU. Takođe je uspostavila specijalizovane jedinice protiv kompjuterskog kriminala u ministarstvu unutrašnjih poslova i javnom tužilaštvu.

Kriminalističke službe su prošle godine istraživale skoro 190 slučajeva kompjuterskog kriminala, što je tri puta veći broj u odnosu na prethodnu godinu.

„U prvoj polovini ove godine razotrkivena su 24 kompjuterska krivična dela za koja smo podneli krivične prijave“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska zaSETimes.

Osumnjičeni se terete za falsifikovanje kreditnih kartica koje su potom koristili da izvuku novac iz bankomata, na benzinskim stanicama, u restoranima i prodavnicama nakita, kaže ona.

Bezbednosni stručnjaci kažu da kriminalci najčešće napadaju mete u drugim zemljama. Dve trećine kompjuterskih kriminalaca koji su krivično gonjeni u Makedoniji nisu makedonski državljani.

Eksperti kažu da su uspostavljanje jedinica protiv kompjuterskog kriminala i jačanje interoperabilnosti i efikasnosti agencija za sprovođenje zakona ključni faktori za izlaženje na kraj sa kompjuterskim krivičnim delima.

„Institutcionalna saradnja u razotkrivanju, krivičnom gonjenju i predsudskim radnjama i donošenju presuda za ta krivična dela se poboljšala“, rekla je tužiteljka iz Skoplja Aneta Arnaudovska.

Valentina Pavličić iz crnogorske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije rekla je da je potrebna grupa eksperata za inoformativnu tehnologiju, jer kompjuterski kriminal postaje ozbiljan problem.

„Ali, takva krivična dela ne mogu da se razotkriju bez međunarodne saradnje, kada se krivično delo dogodi u jednoj državi, dok su počinioci u drugoj, a određena sredstva i predmeti za izvršenje krivičnog dela u trećoj zemlji“, kaže Pavličićeva.

Crna Gora je osnovala takvu jedinicu u ministarstvu unutrašnjih poslova i uspostavila je saradnju sa policijskim snagama u svetu.

Nedavno je otkrivena organizovana grupa šest hakera koji su prebacili milion evra na svoje račune sa računa bankarskih sistema Švajcarske i zemalja EU.

Jedinica je takođe učestvovala u multinacionalnoj operaciji potrage za kriminalcima koji su ukrali skoro 200 miliona evra na tri kontinenta, što je rezultiralo hapšenjem 13 osoba, uključujući jednu iz Bugarske i dve iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Bezbednosni eksperti očekuju povećanje kompjuterskog kriminala u skorijoj budućnosti, s obzirom na broj kompetentnih ljudi na području IT i na razne mogućnosti koje taj medij nudi.

Moguće mete su velike kompanije i poznate ličnosti, uključujući uticajne ličnosti na društvenim mrežama, kaže Nikola Tančevski, direktor firme 3DmaX, proizvođača softverskih aplikacija u Bitolju.

„Na kraju krajeva, individualna zaštita je najvažnija. Treba ojačati 'zid' pristupu informacija“, rekao je Tančevski za SETimes.

Kako se vi štitite od sajber kriminalaca? Pridružite se konverzaciji svojim komentarom ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.