Makedonija: Bura oko Zakona o jeziku se ne stišava

Izvor: B92, 19.Mar.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Bura oko Zakona o jeziku se ne stišava

Skoplje -- Funkcionerka vladajuće stranke SDSM optužila opozicioni VMRO DPMNE da organizuje proteste ispred kuća poslanika koji su glasali za Zakon o upotrebi jezika.

Ispred kuće potpredsednice SDSM FRosine Remenske, koja je jedan od poslanika koji su glasali po drugi put za zakon kojim se proširuje upoteba albanskog jezika, sinoć je protestovalo nekoliko desetina građana.

"Taj fašizam i bezobrazluk koji praktikujete kod mene neće proći. Od večeras sam i Makedonka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Albanka, i Turkinja, i Romkinja, i Bosanka, i Vlahinja, i Srpkinja… Zovite me kako želite, zato što želim dobro svima bez razlike na veri u etničku pripadnost", napisala je Remenska na svom Fejsbuk profilu.

Remenska je najavila da će protiv dvojice lokalnih funkcionera VMRO u skopskoj opštini Karpoš podneti krivičnu prijavu, ističući da poseduje dokaze da su organizovali sinoćnje proteste.

Protesti su, nakon usvajanja Zakona o upotrebi jezika u sredu 14. marta, koji osporavaju VMRO DPMNE i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, organizovani ispred kuće Remenske, kao i više poslanika SDSM, a poslanici iz mesta Vinica je zapaljen automobil.

Policija je saopštila da obezbeđuje kuće poslanika ispred kojih su se prethodnih dana održavali protesti zbog usvajanja zakona, koji je Ivanov drugi put odbio da potpiše jer smatra da je protivustavan i antidržavni.

Prema informacijama iz vrha albanske stranke DUI, koja je sa SDSM formirala koalicionu vladu, isti zakon koji je po drugi put usvojen u Sobranju Makedonije bio je dogovoren i u neuspelim pregovrima sa VMRO DPMNE o formiranju vlade nakon parlamentarnih izbora 2017.

Iz DUI su nekoliko puta ponovili da su tada odlučili da ne prave ponovo koaliciju s VMRO DPMNE, jer je ta makedonska nacionalna stranka tražila da se ukine Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore koje istražuje kriminal vrha vlasti u vreme njene vladavine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.