Majkrosoft kupuje gejming giganta Aktivižen Blizard za 68,7 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2022, 19:53

"Majkrosoft" kupuje gejming giganta "Aktivižen Blizard" za 68,7 milijardi dolara

Kompanija Majkrosoft je saopštila danas da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu Aktivižen Blizard, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.

Ugovorena cena znači da će Majkrosoft platiti 95 dolara po akciji Aktivižena, izveštava CNBC.

Akcije Aktivižena su skočile na NJujorškoj berzi nakon objave ove vesti za 27 procenata, dok su akcije Majkrosofta skliznule za manje od 1,0 posto..

Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Majkrosoftovo preuzimanje do sada, posle kupovine LinkedIna 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

Aktivižen, poznat po popularnim video igrama kao što su "Dužnost zove", Diablo i drugih, našao se poslednjim meseci u centru pažnje javnosti zbog izveštaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedeljak izvestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora.

Prema ugovoru, izvršni direktor Aktivižena Bobi Kotik, čija je ostavka tražena zbog pomenutih problema s ophođenem šefova prema zaposlenima u njegovoj kompaniji, ostaće generalni direktor tokom tranzicije.

Majkrosoft je saopštio da će Aktivižen kao kompanija podnositi izveštaje šefu Majkrosoftovog EKSboksa, Filu Spenseru, nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotik mogao da ode nakon tranzicije.

Prema saopštenju Majkrosofta, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini. Međutim, američki regulatori su nagovestili da će biti daleko stroži u proceni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju 'zeleno svetlo' za ovo preuzimanje, napominje CNBC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Microsoft kupuje Blizzard za skoro 70 milijardi dolara

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2022, 08:07

Kompanija Microsoft je saopštila da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu Activision Blizzard, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.