Majka priznala da je ostavila bebu u kontejneru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2019, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka priznala da je ostavila bebu u kontejneru

Viši sud Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana Žarkovčanki G.M. (33) osumnjičenoj da je svoju tek rođenu bebu u ponedeljak ostavila u kontejneru pored svog stana u Žarkovu.

Ona je prethodno na saslušanju u tužilaštvu priznala da je bebu ostavila i iznela svoje razloge za takav postupak, a veštačenja koja treba da uslede pokazaće da li je i koliko bila svesna svojih postupaka.

Sudija za prethodni postupak je doneo rešenje kojim je prema G.M. odredio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pritvor zbog uznemirenja javnosti, rekla je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.

Na ovo rešenje odbrana ima pravo žalbe u roku od tri dana krivičnom vanpretresnom veću suda.

G.M. se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju deteta (član 114. stav 9) za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora, a prema zakonskim propisima, za delo koje ostane "u pokušaju", kao i ovom slučaju, sud može da izrekne ublaženu kaznu.

Tokom istrage koja treba da usledi biće ispitani svedoci i obavljeno neuropsihijatrijsko veštačenje kao i veštačenja koje treba da utvrde kada je dete tačno rođeno i da li je majka bila u postporođajnoj depresiji...

Kako se sumnja, G.M. je dete rodila u stanu bez lekarske pomoći a potom stavila u plastičnu kesu i ubacila u kontejner u blizini stana u naselju Žarkovo.

Bebu je u ponedeljak u plastičnoj kesi u kontejneru pronašao penzioner Slobodan Cvetković, dok je prema pisanju medija, šetao svog psa. Beba je potom smeštena u dečiju kliniku u Tiršovoj.

Inače, kako saznajemo, G.M. već ima jednog sina od sedam godina i nije socijalno ugrožena. Živi u zajednici sa svojim ocem i oboje su zaposleni.

Đorđević: Najvažnije da je dete zdravo, postoji odgovornost

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je najvažnije u ovom trenutku da je dete zbrinuto i njegovo zdravstveno stanje dobro i da treba ispitati sve okolnosti u kojima se to desilo.

"Sada obavljamo nadzor, a mora se videti i u kakvim okolnostima živi otac deteta, da se to sve ispita", rekao je ministar Đorđević u programu Hepi televizije.

On kaže da resorno ministarstvo ne ulazi u krivični deo i da je važno da je dete stabilno i zdravo.

"Ovo je jedna tužna sudbina, nadam se sa srećnim krajem, ovo nije način na koji se ophodi prema deci. Postoji način kako se to radi, neshvatljivo mi je kako neko može da se odrekne svog deteta, ali kada se već to dogodi i neko želi da se odrekne postoje službe u kojima se to radi i da to bude bezbedno. Dete se ostavlja u zdravstvenoj ustanovi ili u ustanovi dečije zaštite. Žene imaju potpuno drugačiji stadijum posle porođaja, takođe, ima slučajeva gde se roditelji odreknu deteta svesno. U konkretnom slučaju postoji odgovornost", rekao je on.

Đorđević je ukazao da resorno ministarstvo nastoji da pruži pomoć kome je neophodna i da je skoro pomoglo jednoj desetočlanoj porodici, kao i ženi koja živi na administrativnoj granici.

"Svim tim osobama se trudimo da pružimo maksimalnu moguću pomoć. Doneti su zakoni kojima se osobama u teškom stanju daju zaposlenja. Postoji određeni broj osoba sa invaliditetom kojima smo takođe pomogli", rekao je on.

Svake godine se nastojalo u tome da se izdvoji više novca i sredstava za njih, a u cilju da se poboljša kvalitet njihovog života, dodao je Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Majka priznala na saslušanju da je ostavila bebu u kontejneru i iznela razloge za svoj postupak?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2019

Žarkovčanka G.M. (33) danas je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu priznala da je svoju tek rođenu bebu u ponedeljak ostavila u kontejneru pored svog stana u Žarkovu, nakon čega je tužilaštvo predložilo sudu da joj se odredi pritvor...Ona je tužilaštvu iznela svoje razloge...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.