Gojković: Francuskoj ćemo odgovoriti domaćinskim dočekom Makrona

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2018, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Francuskoj ćemo odgovoriti domaćinskim dočekom Makrona

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je ocenila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro postupio što je otišao u Parzi povodom prošlonedeljne stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, ali je ukazala da se "ne može razumeti uvreda koju je Srbija tamo dobila".

"Mi ćemo Francuskoj odgovoriti tako što ćemo njihovog predsednika Emanuela Makrona dočekati domaćinski i veličanstveno, tako ćemo pokazati veličinu ove države i kakav smo mi narod", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Maja Gojković za izdanje beogradske "Politike" od petka, 16. novembra, povodom odnosa vlasti Francuske prema Vučiću tokom ceremenonije u Parizu.

Ona je navela da se "iskreno divi" Vučiću što je "ostao i izdražao sve to, poneo se državnički".

"On je tamo predstavljao našu zemlju, koja je bila na pravoj strani (tokom Prvog svetskog rata), i sve nas čiji su preci dali živote za slobodu, a takvih je oko milion i trista hiljada", kazala je ona.

Vučić je tokom ceremonije u Parizu sedeo dalje od zemalja-pobednica u Prvom svetskom ratu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači bio iza predsednika Rusije Vladimira Putina.

BEOGRAD, 15. novembra 2018. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da "postoji tendencija" dva ministra da "udaraju packe" Skupštini, iako je u njenoj nadležnosti kritika rada izvršne vlasti, a ne obrnuto.

"Kritike primam rado, nisam nedodirljiva, ali i drugi moraju da budu spremni za to, jer politika nije bajka. Neki su, međutim, vrlo osetljivi na kritiku ili uvredu, a kad vređaju njihovog koalicionog partnera, iza čijeg imena su izašli na izbore, podrazumeva se da sede i da gledaju", rekla je Gojković za izdanje lista "Politika" od petka, 16. novembra, povodom zamerki koje joj je uputio potpredsednik Vlade, ministar i lider Socijal-demokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Gojković je kazala da nije ništa pogrešno, ni drugačije uradila kada je dozvolila postavljanje poslaničkog pitanja o Ljajiću, kao i da je ispravno reagovala na "ultimatum" koji joj je postavio poslanik SDPS-a Muamer Bačevac, rekavši da u roku od nekoliko dana mora da oduzme mandat šefu poslanika Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

"Rekla sam da ultimatum ne prihvatam i da, ako on meni postavlja ultimatum, onda i ja njemu postavljam ultimatum, i da nije bilo takve žestine od strane ove političke opcije kada je Sulejman Ugljanin govorio morbidne, strašne stvari o državi Srbiji. Ne znam kako sam se ja našla usred bitke za Novi Pazar u izborima za nacionalne savete", kazala je Maja Gojković.

Navodeći da "to nije bila pretnja i ultimatum predsedniku parlamenta, nego državi Srbiji", i da je ona tu bila "kolateralna šteta", Maja Gojković je kazala da veruje da je Bačevac bio iskren kada joj je, lupajući prstom o klupu, dao rok od nekoliko dana, inače će oni upotrebiti sve svoje veze spolja i unutra.

Rekla je da je uverena da je, kada su krenuli obračuni poslanika SDPS i SRS, uradila dobro za državu i parlament davanjem petominutne pauze radi smirivanja situacije, dodavši da nikada nije ni reagovala ni prekinula Srđana Noga iz Dveri koji godinama "kroz pitanja brutalno napada i vreda Aleksandra Vučića, njegovog brata i porodicu".

"Nije reagovala ni poslanička grupa SDPS-a na uvrede Vučiću. Ako sam isto postupala, ne razumem kako sam dosad bila dobar predsednik, a sad nisam. Ne tvrdim da ja to radim dobro, a ukoliko Rasim Ljajić smatra da to može da radi bolje, tolerantnije, ili bi bolje prekidao jedne, a davao reč drugim poslanicima, moja ponuda njemu od pre nekoliko godina da bude predsednik Narodne skupštine - stoji. Ja naravno ne pretendujem da budem na njegovom mestu", kazala je ona.

Maja Gojković je kazala da se Bačevac nije izvinio, a da je sa Ljajićem razmenila SMS-poruke izvinjenja.

Upitana o izjavi funkcionerke Srpske napredne stranke i ministarke Zorane Mihajlović date jednom listu u kojem je govorila o njenom "ultimatumu", Maja Gojković je kazala da je to očekivala od Zorane Mihajlović.

"Naravno, od svoje stranke imam veliku podršku, niko ne deli Zoranino mišljenje i iza toga stojim. Molila bih ministre da se uzdrže od komentara na rad Skupštine Srbije, da se naviknu da poslanici nadziru njihov rad i da ih kritikuju", kazala je Maja Gojković.

Šešelj je nedavno na sednici Skupštine Srbije rekao da policija ima sva operativna saznanja da je Ljajić "vođa jednog od najjačih narko-kartela na području Srbije", što je izazvalo burno negodovanje Ljajićevih poslanika iz Socijal-demokratske partije Srbije, koji su napustili skupštinsku salu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Francuskoj ćemo odgovoriti domaćinskim dočekom Makrona"

Izvor: B92, 16.Nov.2018

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je ocenila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro postupio što je otišao u Pariz...Ona je ukazala da se "ne može razumeti uvreda koju je Srbija tamo dobila"..."Mi ćemo Francuskoj odgovoriti tako što ćemo njihovog predsednika Emanuela...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.