Madrid sprečava sastanak s Pućdemonom

Izvor: B92, 24.Jan.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid sprečava sastanak s Pućdemonom

Madrid -- Španska vlada naložila delegaciji pokrajine Katalonije u Briselu da ne dozvoli sastanak smenjenog lidera Karlesa Pućdemona i predsednika parlamenta te oblasti.

"Data su uputstva delegaciji Katalonije u Briselu da ne dozvoli taj sastanak predviđen u prostorijama te delegacije", rekli su dipkomatski izvori Frans presu.

Okruženje Pućdemona je sa svoje strane navelo da je sastanak prebačen u druge prostorije i da je posle toga predviđena konferencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinare.

Rodžer Torent, s kojim Pućdemon treba da se sastane, već je stigao u Brisel.

Smenjeni lider, koji se od 30. oktobra nalazi u Briselu, pre dva dana je rekao da će nova regionalna vlada biti uskoro formirana uprkos "pretnjama" centralnih vlasti Madrida.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Madrid sprečava sastanak Puđdamona i predsednika katalonskog parlamenta

Izvor: RTS, 24.Jan.2018

Španska vlada saopštila je da će sprečiti katalonskog premijera Karlesa Puđdamona da uđe u prostorije katalonske vlade u Briselu i tako onemogućiti zakazani sastanak sa novim predsednikom katalonskog parlamenta Rožeom Torentom. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.