Mađarski vojnici ostaju na Kosovu

Izvor: RTS, 22.Mar.2010, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski vojnici ostaju na Kosovu

Za Mađarsku je veoma važna stabilnost regiona i zato neće smanjivati svoj kontigent u međunarodnim snagama na Kosovu, rekao mađarski ministar odbrane Imre Sekereš. Sekereš i srpski ministar Dragan Šutanovac potpisali sporazum o saradnji dve vojske.

Ministar odbrane Mađarske Imre Sekereš izjavio je u Beogradu da je za Mađarsku veoma važna stabilnost regiona i da zato neće smanjivati svoj kontigent u međunarodnim snagama na Kosovu.

Mađarski ministar je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti odbrane sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem, rekao da je stav Mađarske da se snage sa Kosova mogu povući tek ako se stvore svi uslovi, i da zato njeni vojnici ostaju na Kosovu.

Dvojica ministara su u Domu garde na Topčideru potpisala Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Šutanovac je naveo da je s mađarskim kolegom razgovarao i o učešću srpskog sistema odbrane u nekoj od mirovnih misija u kojoj mađarska strana već učestvuje.

"Mađarska vojska pre šest godina prešla na potpuno profesionalni način organizovanja", istakao je ministar i dodao da će razmena iskustava u tom segmentu za Srbiju biti veoma korisna.

Ministar odbrane Srbije je naglasio da je od mađarskog kolege dobio potpuna uveravanja da mađarska strana podržava evropske integracije naše zemlje i da će tako biti i ubuduće.

Ministar odbrane Mađarske je pozitivno ocenio reformske procese u srpskom sistemu odbrane, ističući da je za evropske integracije, a jedan od najvažnijih koraka je uspešna reforma oružanih snaga.

Sekereš je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom o saradnji u oblasti odbrane, ističući da taj dokumenta ima 17 tačaka.

Prema njegovim rečima, sporazum će omogućiti produbljivanje saradnje dve vojske, ne samo u zajedničkoj obuci, već i u nadgledanju vazdušnog prostora, uklanjanja posledica prirodnih katastrofa, pripremama za mirovne operacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.