Mađarska odbacuje ideju o ujedinjenim državama Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2018, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska odbacuje ideju o ujedinjenim državama Evrope

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da svi žele snažnu i uspešnu Evropu ali da se pogledi na to kako to postići razlikuju.

Sijarto je pozvao na ubrzanje prijema Zapadnog Balkana u EU, prenela je mađarska agencija MTI.

Šef mađarske diplomatije rekao je da postoje oni koji veruju da Brisel mora da prikupi što više moći na račun država članica.

Mađarska odbacuje ideju o ujedinjenim državama Evrope kao i to da države članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da se distanciraju od svojih nacionalnih i kulturnih identiteta, dodao je on.

Da bi Evropa bila jaka i konkurenta, rekao je dalje Sijarto, konkurencija mora da bude dozvoljena unutar Evropske unije.

Sijarto kaže i da je Evropa suočena sa novim istorijskim izazovima, a "novi svetski poredak", rekao je on, predstavlja novu vrstu izazova za budućnost Evrope.

Sijarto je ukazao na izazove, između ostalog, "rat u neposrednom susedstvu", terorističke pretnje i masovne ilegalne migracije.

Prema njegovim rečima, Bregzit vodi gubitku "veoma važne" države članice i evropski hrišćanski identitet je doveden u pitanje.

Kako je naveo, radi se na tome da se svi zaostali sporovi reše pre izbora za Evropski parlament ali se događa da sporovi, veoma brzo, "postanu emotivni i oni koji se protive mejnstrimu postanu uskoro negativno označeni".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.