Izvor: Southeast European Times, 21.Jan.2011, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska kaže da je Rumunija spremnija za ulazak u šengensku zonu nego Bugarska

20/01/2011

BUDIMPEŠTA, Mađarska -- Rumunija je bliže ispunjavanju svih uslova za pridruživanje šengenskoj zoni nego Bugarska, rekao je u sredu (19. januara) mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter. „I dalje imamo neke tehničke probleme u pogledu Bugarske“, dodao je Pinter. Njegova zemlja trenutno obavlja rotirajući šestomesečni mandat predsedavajućeg EU. On kaže da je ocena data 14. januara, tokom sastanka eksperata na temu spremnosti dve zemlje za pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bezgraničnoj zoni. Sledeći takav sastanak planiran je za 28. januar.

U međuvremenu, rumunski ministar inostranih poslova Teodor Bakonši izjavio je u utorak da bi Bukurešt voleo da EU donese odluku o pridruživanju šengenskoj zoni za vreme predsedavanja Mađarske blokom, koje se završava krajem juna. I Bugarska i Rumunija nadale su se ulasku u šengen ovog marta, ali će taj proces verovatno biti odložen, jer su Nemačka i Francuska insistirale da dve zemlje pokažu veći napredak protiv korupcije i organizovanog kriminala. (Ziare, Romania libera, BGNES, AFP – 19.01.2011)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.