MUTACIJA KOVIDA STIGLA I KOD KOMŠIJA? Crnogorcima kasne isporuke vakcina, panika zbog novog soja

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 10:57

MUTACIJA KOVIDA STIGLA I KOD KOMŠIJA? Crnogorcima kasne isporuke vakcina, panika zbog novog soja

U Crnoj Gori sumnja se u postojanje novog soja virusa.

Crna Gora nije dobila još nijednu isporuku vakcina protiv korona virusa, a u međuvremenu se pojavila sumnja da na pojavu novog soja, čiji uzorci su poslati u referentnu laboratoriji u Berlinu, izjavila je danas epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Karolina Hajduković.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, ona je kazala da u ovom trenutku nema tačnog datuma kada bi Crnoj Gori mogle biti isporučene prve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vakcine.

Ocenjujući epidemiološku situaciju i dalje ozbiljnom, Hajduković je upozorila građane da, i ako su već preležali korona virus, ne mora da znači da neće oboleti od nekog novog soja virusa.

Zabrinjavajući je, kaže, britanski soj koji je aktuelan od kraja decembra, i koji se proširio u više od 60 zemalja.

- Tu je i ''južnoafrički soj'' koji se proširio u 23 zemlje svet, i ''brazilski soj'' o kojem se najmanje zna - rekla je Hajduković.

Dobra vest, dodala je, da će vakcina imati efekte protiv tzv. britanskog soja.

- Sredinom prethodne nedelje došli smo do sumnje da se i kod nas javljaju promene, odnosno novi soj kovida. Tako da smo 22. januara u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) uzorke poslali u referentnu laboratoriju u Berlinu, nakon čega ćemo obavestiti javnost - istakla je Hajduković.

Dodala je da postoje i lokalne transmisije, a najozbiljnija je, kaže, situacija u Podgorici, Nikšiću, Baru i Budvi, posebno nakon praznika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.