MUP je počeo da liči na kriminalnu organizaciju!

Izvor: Kurir, 06.Sep.2013, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP je počeo da liči na kriminalnu organizaciju!

Postoje ozbiljne sumnje da razni centri moći preko policije ostvaruju svoje interese. Zbog toga se bezbednost građana, ali i prava policijskih službenika ozbiljno dovode u pitanje

BEOGRAD - Odlučno protiv kriminala u policiji.

Goran Radovanović, predsednik Predsedništva Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, upozorava da je neophodna hitna i temeljna reforma policije, jer je jedna od najvažnijih institucija države Srbije počela da liči na kriminalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << organizaciju.

- Ukoliko se rez ne napravi, nažalost, posrnuće MUP kao institucije je neminovno. Mislim da nema smisla obmanjivati javnost nameštenim anketama kako su građani prezadovoljni radom policije - kaže Radovanović na početku intervjua za Kurir.

Smatrate li da izveštavanje medija o tome da su pojedini funkcioneri MUP uključeni u kriminalne radnje može doprineti da dođe do tog reza?

- Izveštavanje medija doživljavamo kao nastojanje da dođe do trežnjenja javnosti kad je reč o prilikama u MUP i da problemi na koje mi ukazujemo dugi niz godina budu prikazani u pravom svetlu, da sve predstave onako kako se zaista dešava u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

zoom

Kakvo je trenutno stanje u vrhu policije?

- Najblaže rečeno, katastrofalno. Postoje ozbiljne sumnje da preko policije razni centri moći, koji nemaju nikakve formacijske veze s MUP, ostvaruju svoje interese. Usled toga bezbednost građana, ali i prava policijskih službenika ozbiljno se dovode u pitanje. S druge strane, postoji potpuno aboliranje svih visokih policijskih funkcionera koji vrše krivična dela, kako van službe tako i u njoj.

Da li ste reagovali kod nadležnih državnih institucija?

- Naravno, bili smo prinuđeni da podnosimo krivične prijave nadležnim tužilaštvima, a obraćali smo se i drugim državnim institucijama, poput Agencije za borbu protiv korupcije. Međutim, rezultati su bili poražavajući. Gotovo je nemoguće zamisliti da postoji tolika inertnost sistema i institucija u jednoj državi.

Kakva je bila sudbina krivičnih prijava?

- One su ili završavale u nečijoj fioci, ili su bile odbačene.

Često se pominju čuvene "fioke"?

- Postoje čak dve vrste fioka. Jedne su one koje se tiču prljavog veša policijskih funkcionera i to je nastrože čuvana tajna. One druge se retko otvaraju i u njima se čuva ono prljavo što se tiče političkih, stranačkih, ali i tajkunskih interesa. Upravo ovakav način funkcionisanja dovodi do zaključka da se rukovodstvo jedne tako ozbiljne državne institucije ponaša kao organizovana kriminalna grupa. Veoma je loše ako, recimo, direktor policije dobije saznanje da je njegov bliski saradnik upleten u kriminal i korupciju i ne preduzme apsolutno ništa da ta priča, ako ništa, bar bude istražena. Nego je zavede u svoju fioku i tavori, i čeka da javnost to zaboravi.

zoom

Da li to znači da policija funkcioniše "od afere do afere"?

- Pozivao sam više puta ministra i direktora policije da pruže javnosti informacije o tome šta se desilo sa brojnim aferama, recimo, aferom s prisluškivanjem, zatim potencijalnim atentatom na predsednika Republike. Jednostavno je, ako su mediji to prepumpavali, onda treba kazniti ljude iz medija koji su uznemirili javnost. Međutim, ukoliko je drugačije, moramo da nađemo krivce. Kao što je poznato, epilog do danas nikome nije poznat. Očito jer u tim fiokama ima još mesta za pakovanje.

Kako komentarišete da je nedavno, iz jedne od trenutno najznačajnijih policijskih istraga, o ubistvu Nikole Bojovića, "procurio" ključni dokaz?

- To nije prvi put da se takve stvari događaju, ali svakako bi neko morao da bude kažnjen. Prvo disciplinski, a onda i krivično. Nekad i sami policajci namerno sabotiraju istrage, ali, nažalost, nije mi poznato da je do sada neko odgovarao zbog toga.

Kakva je uloga Sektora unutrašnje kontrole?

- To je služba koja nema ni stručne ni personalne kvalitete da se bavi poslom kojim treba da se bavi. Niti ih ima dovoljno u odnosu na broj zaposlenih, niti imaju dovoljno operativno-tehničkih mera na raspolaganju da bi mogli da dokazuju specifična krivična dela u koja su upleteni ozbiljni igrači iz policije. Naime, gde su upleteni visoki policijski funkcioneri, tu je i visoka politika.

Stiče se utisak da su pojedini funkcioneri MUP uspeli enormno da se obogate.

- Tražio sam javno od Poreske uprave da ispita imovinu svih policijskih funkcionera, od ranga načelnika odeljenja do direktora i ministra. Smatram da je to jedini način da se utvrdi da li postoji nesklad između primanja i imovine. Plašim se da bi rezultati mogli biti poražavajući.

Ima leka

MUP je metastazirani bolesnik

Mislite li da je moguće iskoreniti kriminal u srpskoj policiji?- MUP je jedan metastazirani bolesnik koji pred sobom ima životnu dilemu, da li operisati i odstraniti metastazirani tumor, s malim izgledom da će preživeti, ili treba da umre? Po meni, uvek treba biti optimista, treba pokušati operaciju, jer tako možda imamo neke izglede da bude bolje. Pitanje je u kom periodu i na koji način.

Dekriminalizacija

Uslov svih uslova

Jedan od zahteva OEBS je da se policija dekriminalizuje?- To je uslov svih uslova, uslov bez kojeg se ne može. Mi kao organizacija prvi smo uveli pojam dekriminalizacije MUP i na to smo izuzetno ponosni. Uočili smo da je to, realno, veliki problem koji iziskuje hitno rešavanje.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Radovanović: Neophodna reforma policije

Izvor: Press, 06.Sep.2013

Postoje ozbiljne sumnje da razni centri moći preko policije ostvaruju svoje interese i zbog toga se bezbednost građana, ali i prava policijskih službenika ozbiljno dovode u pitanje, smatra on.. "Ukoliko se rez ne napravi, nažalost, posrnuće MUP-a kao institucije je neminovno", rekao je Radovanović...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.