Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jun.2018, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP RS od srijede na istočnim granicama BiH zbog "navale" migranata

SARAJEVO - Granična policija BiH najavila je da će od sutra granični pojas na istoku BiH, pod nadležnošću i u saradnji sa pripadnicima ove agencije, nadzirati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Na sastanku u Sarajevu sa rukovodiocima osnovnih i jedinica Granične policije pod čijom nadležnošću su područja sa najvećim pritiskom migranata iz pravca Srbije i Crne Gore zaključeno je da je najveći procenat migranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odvraćen ili otkriven na istočnom dijelu granice, zbog čega su pripadnicima Granične policije pridruženi policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Na sastanku, organizovanom radi dogovaranja novih modaliteta sprečavanja ilegalnih ulazaka, razgovarano je o konstantnom prilivu migranata na područjima u nadležnosti terenskih kancelarija Granične policije "Istok" sa sjedištem u Višegradu, "Sjeveroistok" sa sjedištem u Bijeljini i "Jug" sa sjedištem u Čapljini, što iziskuje još efikasnije pojačane mjere, koje se na granici realizuju od oktobra prošle godine.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da insistira na boljoj organizaciji i koordinaciji na terenu, posebno sa kolegama iz lokalnih policijskih uprava i stanica, saopšteno je iz Granične policije BiH.

On je istakao da zahtijeva veću fleksibilnost timova na terenu, zbog činjenice da migranti u sve kraćem vremenskom periodu pronalaze nove pravce kretanja: šumske i teško prohodne puteve, brdovita područja, pa čak i rijeku.

Galić je naglasio da od glavnih inspektora i načelnika terenskih kancelarija očekuje potpunu odgovornost za stanje ilegalnih migracija na području pod nadležnošću njihove organizacione jedinice i maksimalan angažman radi sprečavanja ove pojave.

On je istakao da je svjestan da je devetomjesečno preduzimanje pojačanih mjera, uz znatan kadrovski manjak, gotovo iscrpilo ljudske i materijalno-tehničke kapacitete ove policijske agencije, ali da se situacija s povećanim brojem migranata ne smiruje, zbog čega se nastavlja maksimalno korišćenje svih raspoloživih resursa.

Navodi se da, u skladu sa zaključcima Savjeta ministara i Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, to podrazumijeva da će policijski službenici Granične policije BiH preduzeti sve neophodne zakonske mjere s ciljem sprečavanja ulaska migranata iz pravca Srbije i Crne Gore u BiH. Na sastanku su bili i zamjenik direktora Fahrudin Halač i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.