Izvor: Blic, 20.Jan.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUKE AUSTRALIJANACA U PADINJAKU "Žalićemo se, nije im utvrđen identitet, ne zna se gde su im pasoši i Voters MORA NA DIJETU"

Odbrana dvojice australijskih državljana Tristana Votersa (34) i Rohana Arnolda (44) uhapšenih prošle sedmice u beogradskom hotelu "Metropol palas" zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu kokaina, žaliće se sudu zbog odluke Uprave za strance da ih zadrži u Prihvatilištu u Padinskoj skeli i onemogući im kretanje.

Naime, Uprava za strance je donela rešenje kojim je njima određen boravak u Prihvatilištu, a koji prema Zakonu o strancima može da traje najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 90 dana, jer im, kako kaže je rekao za "Blic" njihov zajednički advokat Jakša Peković, nije utvrđen identitet.

On je za "Blic" rekao da je danas posetio klijente i da se Voters nalazi u "teškom stanju".

- U prihvatilištu su mi reklli da jer mog kijenta obišao doktor, koji mu je prepisao dijetu. Međutim, Voters mora imati poseban režim ishrane jer je imao operaciju želuca - dodao je advokat.

Advokat je zbog toga najavio da će u ponedeljak podneti žalbu Višem sudu u Beogradu na rešenje Uprave, jer su oni, kako je rekao, legitimisani svojim pasošima i drugim međunarodnim identifikacionim dokumentima, kao i zbog toga što se protiv njih u Srbiji ne vodi nijedan krivični postupak.

On je dodao da međutim Uprava za strance nije dobila njihove pasoše i ne zna se gde su im putne isprave.

Kako je prošle sedmice saopšteno iz policije i tužilaštva trojica Australijanaca su uhapšeni u utorak po nalogu srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra 2017. godine u okvriru međunarodne istrage šverca droge.

Međutim, zahtev Australije za ekstradiciju osumnjičenih još nije stigao Ministarstvu pravde Srbije, pa za sada ne može da im se odredi ekstradicioni pritvor.

Pored Votersa i Arnolda u istoj akciji u "Metropolu" su uhapšeni i australijski državljanin Dejvid Kembel (48) kojem je nakon saslušanja Viši sud u Beogradu odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, jer je osumnjičen za krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prilikom hapšenja operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) od njih su zaplenili veliku količinu novca, saopštila je policija.

Za Votersa, beogradski mediji pišu da je krupni narko-bos, dok za Arnolda navode da je australijski biznismen i "kralj čelika".

Što se tiče boravka u Prihvatilištu za strance, Voters i Arnold su zadovoljni postupanjem osoblja prema njima i svesni su okolnosti u kojima se nalaze, rekao je advokat Peković.

On je međutim rekao da Voters ima ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih mu je potrebna hospitalizacija, ali da mu to nije omogućeno.

"Prilikom današnje posete, u Prihvatilištu su rekli da danas neće biti moguće da mu se omogući poseta lekara ili hospitalizacija do ponedeljka iako od ranije ima ozbiljne zdravstvene probleme", napomenuo je Peković.

Prema policijskom saopštenju, istraga protiv pomenute trojice autralijskih državljana počela je u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim je šupljinama pronadjeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.

Trojica pripadnika organizovane kriminalne grupe iz Australije uhapšena su prilikom primopredaje novca u Beogradu.

Kod njih je pronađeno 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Libancu pritvor zbog lažnog pasoša

Libanskom državljaninu Diabu Geagei (40) koji je takođe uhapšen u "Metropolu" zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje isprave, odnosno jer je imao lažni pasoš, određen je pritvor odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog opasnosti od bekstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.