MUK POSLE DOKUMENTA KOJI JE UZDRMAO EVROPU! Iz kabineta Janše bez komentara o non-pejperu za Zapadni Balkan (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2021, 18:56

MUK POSLE DOKUMENTA KOJI JE UZDRMAO EVROPU! Iz kabineta Janše bez komentara o "non-pejperu" za Zapadni Balkan (FOTO)

Kako su mediji u Sloveniji objavili, dokument pod nazivom "Zapadni Balkan - put napred" dostavljen je kabinetu Šarla Mišela u februaru.

Navodni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše o mirnom razlazu BiH, tačnije "non-pejper" koji govori i o idejama ujedinjenja Kosova i Albanije, kao i ujedinjenju Republike Srpske i Srbije, i dalje je glavna tema dana u svim medijma, a iz kabineta premijera Slovenije za Kosovo onlajn navodi da "ne žele dalje da komentarišu pomenuto pitanje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Na pitanje za komentar o navedenoj temi, ali i izjavi izaslanice EP za Kosovo Viole fon Kramon da "premijer Janša nije političar koji daje ozbiljne predloge, kao i da od njega očekuje da za vreme presedavanje Slovenije EU Kosovo dobije viznu liberalizaciju", iz kabineta su odgovorili.

- Kabinet premijera Slovenije ne komentariše dalje izjavu niti temu o takozvanom "non-pejper" dokumentu u vezi Zapadnog Balkana - naveli su iz kabineta.

Stejt department o dokumentu

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u kao odgovor na medijske izveštaje o navodnom non-pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol Stejt departmenta naveo je da Sjedinjene Američke Države duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evro-atlantskoj integraciji.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu, istakao je portparol Stejt departmenta i dodao da SAD veruju da je budućost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji.

Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona, zaključuje se u reakciji Stejt departmenta.

Podsećanja radi, od poneđeljka u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše se o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel non pejper, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.