Izvor: RTS, 30.Okt.2021, 12:43

MSP: Imali smo jednu od najdinamičnijih godina u novijoj istoriji

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je u proteklom periodu imalo jednu od najdinamičnijih godina u svojoj novijoj istoriji.
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije, ističe se da su spoljnopolitička snaga i kredibilitet Srbije u tom periodu uvećani, zahvaljujući promenjenim geopolitičkim okolnostima, ali i uspesima naše zemlje na planu ekonomije i njenom pozicioniranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao garanta stabilnosti i motora razvoja regiona.

"Ministarstvo je navelo da je u proteklih godinu dana delovalo na ostvarivanju tri prioritetna cilja: odbrani državnih interesa i sprovođenju spoljnopolitičkih prioriteta, angažovanju na planu podrške povećanju izvoza i promociji Srbije kao destinacije za investiranje, nastavku modernizacije rada Ministarstva i diplomatske službe", navodi se u saopštenju.
Prateći ekonomsku ekspanziju Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova osnovalo je prvi put Sektor za ekonomsku diplomatiju, koji će biti promoter izvoza i Srbije kao najprivlačnije investicione destinacije u ovom delu sveta.
"O pojačanoj aktivnosti srpske diplomatije svedoči i veliki broj susreta i bilateralnih poseta ministra Nikole Selakovića u prvih godinu dana mandata. U tom periodu ministar Selaković imao je 354 susreta sa stranim zvaničnicima: između ostalog sa 16 predsednika, 10 premijera i 110 sastanaka sa ministrima spoljnih poslova", naglašava se u saopštenju.
Potpisano 38 međudržavnih sporazuma Dodaju da je u istom periodu imao 84 susreta na marginama multilateralnih skupova i 70 sastanaka sa stranim ambasadorima u Beogradu, kao i sastanke sa velikim brojem parlamentaraca, privrednika i predstavnika kulturnih i verskih institucija.
"Kada se tome dodaju 32 bilateralne posete stranim državama i 18 poseta inostranih zvaničnika kojima je ministar Selaković bio domaćin, 38 potpisanih međudržavnih sporazuma, desetine video-sastanaka i telefonskih razgovora sa stranim zvaničnicima, vidi se da je srpska diplomatija u proteklih godinu dana, bez obzira na ograničavajuće okolnosti u uslovima pandemije, imala pune ruke posla", navodi se u saopštenju.
Dodaju da je sa mnogim šefovima diplomatija, ministar Selaković u proteklih godinu dana imao višestruke susrete, pa je tako sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom razgovarao pet puta, sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim četiri puta, sa italijanskim ministrom Luiđijem di Majom i indijskim šefom diplomatije Subramanjamom Džaišankarom po tri puta.
Po dva susreta imao je sa ministrima inostranih poslova Kine Vangom i Nemačke Hajkom Masom, a Selaković je imao priliku da se dva puta susretne i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.
Kruna diplomatskih aktivnosti – Samit nesvrstanih u BeograduKruna ovogodišnjih diplomatskih aktivnosti Srbije bila je organizovanje skupa povodom 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, na kojem je učestvovalo 120 delegacija, a ministar Selaković je, tom prilikom, za četiri dana na marginama događaja imao čak 52 aktivnosti sa šefovima gostujućih delegacija, ističe se u saopštenju.
Rukovođeno principima humanosti i solidarnosti, Ministarstvo spoljnih poslova je, u koordinaciji sa drugim institucijama Republike Srbije, aktivno učestvovalo u realizaciji donacija medicinske opreme i oko milion doza vakcina protiv kovida 19 brojnim državama u regionu i Evropi, ali i na drugim kontinentima, prvenstveno Africi. Osim toga, Srbija je opredelila i oko 300 tona prehrambenih proizvoda na ime pomoći afričkim državama.
Saradnja sa dijasporom i Srbima u regionu podignuta na viši nivo Ministarstvo spoljnih poslova je u protekloj godini počelo da otvara vrata za mlade ljude, i u okviru strategije kadrovskog obnavljanja i podmlađivanja srpske diplomatije potpisani su protokoli o saradnji sa 15 državnih fakulteta sa šest univerziteta, kao i protokol o saradnji sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu.
Više od 150 mladih će od sledeće godine biti podrška u radu MSP i obavljati stručnu praksu u zemlji i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu.
Ministarstvo je, uvođenjem nove digitalne platforme za konzularne usluge i novim servisima za građane, uhvatilo korak sa savremenim nastojanjima da se korisnicima ove vrste usluga omogući da u što manje koraka i sa što manje čekanja zadovolje svoje administrativne potrebe.
Veliki pomak učinjen je i u zakonskoj regulativi, time što su u proceduru ušla dva veoma važna nacrta zakona – o spoljnim poslovima i o učešću civila u mirovnim misijama van granice Srbije.
Učinjeni su i prvi koraci u proširenju diplomatsko-konzularne mreže, kako bi se Srbija spoljnopolitički i ekonomski vratila u delove sveta koje je u bliskoj prošlosti napustila.
Saradnja sa dijasporom i Srbima u regionu podignuta je na znatno viši nivo. Konkursima pomoći i sufinansiranjem oko 200 projekta radi se na očuvanju i jačanju veza sa matičnom državom.
Otvorena su 23 nova odeljenja dopunskih škola u inostranstvu, a 700 dece više ove godine uči srpski jezik što je, u odnosu na prošlu godinu, povećanje od 20 odsto. Prvi put su obeleženi Dan maternjeg jezika i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, dodaje se u saopštenju MSP-a.
Veliki pomaci u oblasti javne diplomatijeVeliki pomaci u proteklom periodu učinjeni su na polju javne diplomatije. Pušten je u rad novi, redizajnirani veb-sajt Ministarstva spoljnih poslova, a uveden je i novi vizuelni identitet ministarstva.
Ministarstvo je počelo da deluje i na polju digitalne diplomatije, a diplomatsko-konzularna mreža je imala i svojevrsnu ofanzivu u inostranim medijima sa ciljem popravljanja reputacije Srbije i približavanja srpskih političkih i ekonomskih inicijativa stranoj publici.
Ministarstvo je, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i drugim nadležnim institucijama, bilo angažovano na vraćanju predmeta srpske kulturne i materijalne baštine u maticu, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jedna od najdinamičnijih godina u novijoj istoriji MIP-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2021

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je danas da je u proteklom periodu imalo jednu od najdinamičnijih godina u svojoj novijoj istoriji. U saopštenju povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije, ističe se da su spoljnopolitička snaga i kredibilitet Srbije u tom periodu uvećani,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.