MORALA DA ABORTIRA ZBOG MALIH BOGINJA Ispovest doktorke koja je preležala morbile: Ne pamtim kada mi je bilo tako teško

Izvor: Blic, 09.Nov.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MORALA DA ABORTIRA ZBOG MALIH BOGINJA Ispovest doktorke koja je preležala morbile: "Ne pamtim kada mi je bilo tako teško"

"Ko nije preležao male boginje, ne može da shvati koliko je to strašno. Meni je bilo još strašnije, jer sam zbog njih morala da prekinem trudnoću."

Tako za "Blic" priča dr Maja Berisavac, koja je morbile dobila tokom noćnog dežurstva u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. To se dogodilo pre dve i po godine kada je takođe vladala epidemija malih boginja. Njen slučaj najbolje opisuje opasnost od malih boginja i ukazuje na važnost i obavezne vakcinacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Tog januara bila sam na specijalizaciji iz pedijatrije i to na noćnom dežurstvu. Sećam se da je u prijemnoj ambulanti bila velika gužva i da sam te večeri pregledala mnogo dece. Nakon nedelju dana počeli su prvi simptomi, kojima ja u početku nisam davala veliki značaj - priseća se dr Berisavac.

Nije ni slutila da se zarazila morbilma, jer je verovala da je od njih zaštićena vakcinom.

- Čas sam imala temperaturu, čas nisam. Mislila sam da je grip i da će proći. Lomilo me. Ne pamtim da mi je ikada pre toga bilo tako teško. Pošto sam bila trudna, neke simptome, poput povraćanja, povezivala sam sa drugim stanjem. Ipak, ni suvi kašalj ni glavobolja nisu prestajali, a nisam mogla ni da jedem ni da pijem - priča ona.

Prva četiri dana bila je na nogama, ali petog više nije mogla ni da ustane iz kreveta.

- Bilo mi je toliko loše da sam morala da zovem Hitnu pomoć. S obzirom na to da u usta danima ništa nisam stavljala, uplašila sam se za bebu pa mi je infuzija bila najbolje rešenje. Počele su i da mi izlaze ospe na glavi, ali ni tada nisam pomislila da je reč o malim boginjama, već da se radi o nekoj alergijskoj reakciji. Do tada u životu morbile nisam ni videla, osim u knjigama za infektologiju - navodi doktorka Berisavac.

Kada su ospe počele da joj se šire po telu, njen suprug ju je nagovorio da ipak treba da ode kod lekara.

- Odmah su mi rekli da je to školski primer morbila. Ostala sam zatečena jer sam mislila da sam zaštićena vakcinama od svih zaraznih bolesti. Lekari su me zbog suvog i nadražajnog kašlja uputili na Infektivnu kliniku, gde sam provela pet dana. Počela sam i da otičem. Tamo mi je i laboratorijski utvrđeno da imam male boginje - dodaje ona.

Ovoj doktorki zbog trudnoće nisu mogli da rade rendgen pluća, što bi u ovakvim slučajevima bilo uobičajeno.

- Zbog antibiotika koje sam primala tokom lečenja lekari su me ipak uputili u GAK u Višegradskoj. Kada su čuli da sam imala male boginje, odmah su me posavetovali da prekinem trudnoću - kaže dr Berisavac, čiji je oporavak od ove zarazne bolesti trajao mesec dana.

- Tek kada su ospe počele da se povlače, krenuo je i užasan svrab. Skoro šest meseci nakon oporavka bila mi je zabranjena bilo kakva fizička aktivnost, nisam smela da se naprežem, a jetri je trebalo vreme da se regeneriše - navodi doktorka.

Ona ima dve devojčice i obe su vakcinisane.

- Rođena sam na Kosovu, gde deca očigledno nisu primila sva obavezna cepiva. Posle svega, ubeđena sam da je jedini spas u vakcinama - poručila je u svojoj ispovesti za "Blic" dr Berisavac.

Prijavljena epidemija malih boginja

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je juče epidemiju malih boginja u Beogradu, ali to ne znači da je epidemija i proglašena, što bi podrazumevalo određene mere poput zabrane posete bolnicama, javnog okupljanja i sličnog. Epidemiju može da proglasi samo Ministarstvo zdravlja i to na predlog Instituta za javno zdravlje "Batut".

U međuvremenu, još jedna osoba iz Beograda obolela je od malih boginja, potvrđeno je juče analizama Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", što je u ukupnom zbiru petoro zaraženih u glavnom gradu, uključujući i jednogodišnju bebu. Beba koja je rođena prošle godine, obolela od morbila u Beogradu, još nije mogla da bude vakcinisana MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka, jer nije uzrasta za imunizaciju. Što se ostalo četvoro zaraženih tiče, radi se o četvorogodišnjem detetu, mladićima od 28 godine i 21 godine, te devojčici od 16 godina, koja je dobila upalu pluća kao komplikaciju bolesti. Niko od zaraženih nije bio zaštićeni vakcinom. U Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije juče je primljena i glavna medicinska sestra (37) iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici. Od početka oktobra u Srbiji registrovano je 65 slučajeva malih boginja.

MMR vakcina - Kada?

Daje se u drugoj godini. Važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše. Vakcinisanje se odlaže ukoliko dete ima temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem, kada imunitet deteta može da oslabi i kada ono ima crvenilo po koži.

Zašto?

Osim malih boginja (morbili), MMR vakcina štiti i od druge dve virusne bolesti: crvenke (rubeole) i zaušaka (mumpsa). I rubeole spadaju u grupu osipnih groznica, gde se, pored povišene temperature, kašlja, javljaju i različite ospe na koži. Zauške su oticanje pljuvačnih žlezdi ispod uva i u donjem delu vilice, praćene povišenom temperaturom i otežanim gutanjem. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se svi plašimo jesu komplikacije.

Netačan članak o autizmu

Benefite cepiva zasenio je netačan članak iz 1998. kada je abdominalni hirurg Vejkfild u časopisu "Lanset" objavio članak o tome da MMR izaziva autizam. Mnogi autori nisu mogli da pronađu korelaciju između morbila i autizma. Pored toga, novinar "Sandej tajmsa" 2004. otkrio je da "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji koje nije mogao da obrazloži. Časopis "Lanset" se izvinio čitaocima, a Vejkfild je izbačen iz Lekarske komore Engleske.Od oktobra u Srbiji je registrovano 65 slučajeva malih boginja​

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.