MOKRIN: Mrak i nemaštinu žele menjati za majku

Izvor: Kurir, 26.Mar.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOKRIN: Mrak i nemaštinu žele menjati za majku

Nije lako žživeti bez struje, ali je nepodnošljivio bez mame koja je nedavno umrla, kažže Milana (7) koja sa ocem, dve starije sestre i bratom žživi u veoma teškim uslovima

MOKRIN: Sirotani!

U srca četvoro dece Miroslava Jovanića (45) iz Mokrina, uselila se tuga. Na pitanje kad će otići, sedmogodišnja Milana nema odgovor.

Ona, brat Dragan (10), i sestre Miroslava (13) i Ivana (17), navikli su se na život bez struje koja im je isključena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ima tome već godinu dana.

Priznaju da nije lako raditi domaće zadatke kraj sveće, ili se kupati u koritu, na sred sobe, umesto u kupatilu koje nemaju. I prazan žželudac možže da se izdržži, ali nikako bol zbog gubitka majke:

-Otkako samo pre tri godina ostao bez posla, ovako se zlopatimo. Radio sam dvanaest meseci u kikindskoj Livnici, a pre toga 21 godinu na Žželeznici, gde sam proglašen tehnološkim viškom. Nemaština je suprugu koštala glave. Jako se sekirala i na kraju popustila sa žživcima. Popila je šaku lekova i pre skoro mesec dana umrla. Teško mi je bez nje, ali zbog dece moram da izdržžim, teškom mukom priča Miroslav.

Nesrećni otac decu prehranjuje novcem koji od države dobija na ime socijalne pomoći i dečjeg dodatka:

- Jedno vreme žživeli smo sa sedam hiljada dinara. Sada dobijam tri puta više, ali sav novac ide na hranu, i to najosnovnije namirnice. Deca ni na televizoru ne mogu da vide slatkiše, jer nam je struja isključena zbog duga od oko 60 hiljada dinara. Puno dugujem i za vodu i smeće. Da bar imam neki posao, da se ratosiljam dugova sa komunalije. Zbog rovitog zdravlja, mogao bih makar da budem noćni čuvar, vajka se Miroslav.

Ispod krova stoletne nabijače, u vreme naše posete, sveća je gorela samo u nevelikoj kuhinji. Dragan je baš Milani pomagao da uradi domaći zadatak. I dok bi Milana, inače odličnog učenika, obradovalo da ponovo može da gleda televizor, ima kupatilo, ili da tata dobije građevinski materijal i zapuši rupe na krovu koji prokišnjava, Milana ima samo jednu žželju:

-Volela bi da mi se vrati mama…

Pomogao samo Crveni krst

Sa reporterom Kurira u sirotinjskom domu Jovanića, obrela i ekipa kikindskog Crvenog krsta. Saznavši gde idemo, odlučili su da pomognu:

-Dostavili smo im najosnovinje žživotne namirnice- brašno, ulje, testenine, konzerve… Apelujem na sve ljude dobre volje, da im pomognu- rekla je za naš list sekretarka Crvenog krsta Aranka Felbab.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.