MOKIMBOA DE PRAJA KONAČNO OSLOBOĐENA! Trupe dveju država umarširale u strateški lučki grad od SVETSKOG ZNAČAJA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2021, 21:26

MOKIMBOA DE PRAJA KONAČNO OSLOBOĐENA! Trupe dveju država umarširale u strateški lučki grad od SVETSKOG ZNAČAJA (VIDEO)

Situacija je bila haotična

Snage bezbednosti Mozambika i Ruande uspele su u zajedničkoj akciji ponovo da zauzmu lučki grad Mokimboa da Praja na krajnjem severoistoku Mozambika koji je bio uporište radikalnih islamista, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju dve zemlje.

Uz saopštenje je priložen i spisak svih zauzetih gradova i sela. Najsevernija provincija Mozambika, Kabo Delgado, u kojoj je planiran projekat eksploatacije gasa vredan oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 60 milijardi dolara od 2017. je pod kontrolom pobunjenih islamskih ekstremista, prenosi Rojters.

PHOTOS pic.twitter.com/dSvgoFHIKs

— Rwanda Defence Force (@RwandaMoD) August 8, 2021

Prošle godine su eskalirali nemiri jer su pobunjenici povezani sa Islamskom državom (ISIS) zauzeli čitave gradove, uključujući i strateški važnu luku Mokimboa da Praja.

Rwandan and Mozambican forces have taken back the centre of the strategic port town of Mocimboa da Praia in northern Mozambique from insurgent forces, who had held the town for almost a year. SADC Intervention force is still 400km from the battle. https://t.co/xfCmqrErJv

— Daily Maverick (@dailymaverick) August 8, 2021

Prošlog meseca je vlada Ruande rasporedila oko hiljadu vojnika u Mozambiku da bi se borili zajedno sa snagama Mozambika i trupama 16-člane Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC).

Icyatubashije gutsintsura umwanzi wari umaze imyaka itanu mu gace ka Mocímboa da Praia ni ikinyabupfura, kwihangana no kutava ku izima twatojwe nk'Ingabo z'u Rwanda.

- Brig Gen Pascal Muhizi, Umuyobozi w'Ingabo z'u Rwanda ziri muri Mozambique

➡️ https://t.co/Rc5AYdvX7t pic.twitter.com/UVXrfkVj9o

— IGIHE (@IGIHE) August 8, 2021

Lučki grad Mokimboa da Praja koji je udaljen oko 60 kilometara južno od gasnih projekata, ranije je služio kao glavno čvorište za međunarodnu radnu snagu angažovanu na gasnim projektima, a luka je korišćena za isporuku različitih vrsta roba.

Rwandan troops patrolling the port city of Mocímboa da Praia after liberating it from Islamic State militants.

More videos: https://t.co/GDKR8jUW4f pic.twitter.com/2ZT7zBTaiB

— AFRICIS (@AfricisOrg) August 8, 2021

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.