MMF: Svetska ekonomija ulazi u velika negativna kretanja

Izvor: Southeast European Times, 10.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Svetska ekonomija ulazi u velika negativna kretanja

MMF je predvideo negativna ekonomska kretanja u svetu u svom tmurnom izveštaju objavljenom u sredu, ali "opasnost od Velike depresije gotovo da ne postoji", dodao je glavni ekonomista te institucije.

09/10/2008

(VSJ, Tajms, Gardijan - 09/10/08; IMF, Rojters, AP, AFP, FT, BBC, VOA, Dnevnik - 08/10/08)

Trenutna finansijska kriza i još uvek visoke cene energije i roba oboriće ekonomski rast širom sveta, gurajući mnoge napredne ekonomije u recesiju, predvideo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je MMF u izveštaju objavljenom u sredu (8. oktobra).

"Svetska ekonomija sada ulazi u velika negativna kretanja, suočena sa najopasnijim šokom na razvijenim finansijskim tržištima od tridesetih godina", navela je ta međunarodna finansijska institucija koja broji 185 članova, u svom najnovijem izveštaju Svetski ekonomski izgledi (SEI).

Menjajući julske projekcije globalnog ekonomskog rasta u 2008. godini koje su iznosile 4,1 odsto, MMF sada očekuje da se svetska ekonomija povećava tempom od 3,9 odsto u ovoj godini, a potom 3 odsto u 2009, što je najniži nivo od 2002. godine. Globalni ekonomski rast od 3 odsto ili manje, neki ekonomisti smatraju ravnim globalnoj recesiji, navodi se u izveštaju.

Čak i ako američke i evropske vlasti uspeju da stabilizuju finansijske uslove i osujete dalje šokove, globalne stope rasta se, kako se očekuje, neće se vratiti u normalu do 2010, dodao je MMF.

"U naprednim zemljama krizu sada podstiče negativna spirala gubitka sigurnosti i poverenja", rekao je glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar. Efekti toga šire se na potrošače i kompanije, upozorio je on.

Očekuje se da će se američka ekonomija povećati 1,6 odsto u ovoj godini i samo 0,1 odsto 2009. godine.

Pogoršanje finansijskih uslova u zapadnoj Evropi imaće negativan efekat i na tamošnje stope rasta, piše u SEI.

MMF očekuje da ekonomski rast u evrozoni 15 zemalja naglo padne na 1,3 odsto u 2008. godini, a onda na samo 0,2 odsto sledeće godine, sa tim što će dve od tih zemalja -- Italija i Španija -- verovatno biti svedoci smanjenja poslovnih aktivnosti u jednoj ili obe godine.

Mada su ekonomije jugoistočne Evrope i dalje u "dobrom momentu", one moraju da preduzmu akciju da zauzdaju sve veće spoljašnje i unutrašnje disparitete, saopštio je Fond.

"Preciznije, rast javnih troškova treba da bude suzbijen tako što će povećanja javnih prihoda ostati usklađena sa rastom proizvodnje i smanjenjem obima vlade", navodi se u SEI. "Održanje visokih razboritih standarda … je od kritičnog značaja da bi se sprečilo slabljenje kreditnih standarda", dodaje se u izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.