MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. biće šest odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 18:33

MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. biće šest odsto

Međunarodni monetarni fond je, na osnovu dubinskih analiza u okviru redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF, ocenio da se Srbija dobro izborila sa pandemijom kovid 19 i očekuje da će realni rast srpskog BDP-a u 2021. dostići šest odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Takođe, MMF očekuje da će se ekonomski oporavak Srbije nastaviti i u ovoj godini.

MMF ocenjuje da će puna posvećenost vlasti sprovođenju planiranih strukturnih reformi podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potencijal za privredni rast, pri čemu MMF očekuje za Srbiju nastavak visokih stopa rasta BDP-a od 4,5 odsto u 2022. i 2023. godini i četiri odsto od 2024. godine.

Odbor izvršnih direktora MMF-a na sednici 18. juna zaključio je redovne konsultacije sa Republikom Srbijom po članu IV Statuta ove međunarodne finansijske organizacije, navodi centralna banka Srbije i podseća da je na istoj sednici odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI).

S obzirom na ukupan ekonomski napredak koji je Srbija zabeležila, ni novi program saradnje ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, već će biti isključivo savetodavnog karaktera.

Izvršni direktori MMF pohvalili su snažnu reakciju vlasti u Srbiji, koja je ograničila uticaj pandemije i postavila osnove za ekonomski oporavak. MMF ocenjuje da su makroekonomska stabilnost koju su vlasti velikim zalaganjem postigle u periodu pre krize, uz veliki paket mera podrške u borbi sa negativnim efektima krize, pomogli da se ublaži nepovoljan uticaj pandemije na ekonomsku aktivnost i omogućili da rast u prošloj godini bude jedan od najboljih u Evropi.

"S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi program će za cilj imati očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi kako bi se postigao još snažniji i održivi privredni rast", rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Uzimajući i obzir odlične podatke za prvo tromesečje 2021, MMF ocenjuje se da će realni rast BDP-a u 2021 dostići šest odsto.

Dodatno, MMF ocenjuje da oslanjanje na zamah ostvaren u prvom tromesečju 2021. godine, koji je snažniji od očekivanog, uz uticaj brze vakcinacije na globalnom nivou, kao i u Srbiji u kojoj je tempo vakcinacije i dalje jedan od najbržih u Evropi, stvara prostor i za rizik naviše po pitanju rasta u 2021. godini.

"Uprkos velikim izazovima uzrokovanim pandemijom, Srbija je snažnim odgovorom potvrdila i ojačala makroekonomsku stabilnost, što je, kroz sprovedenu dubinsku analizu, utvrdio i MMF", rekla je Tabaković.

Izvršni direktori ocenili su da su relaksirajuća monetarna politika i politike iz oblasti finansijskog sektora ostale odgovarajuće, kao i da je putem vanrednih mera centralna banka podržavala ekonomsku aktivnost i tokom pandemije.

Uz to, MMF konstatuje da je inflacija ostala niska, sa stabilnim deviznim kursom i dobro usidrenim inflacionim očekivanjima.

"Očuvali smo poverenje u monetarnu politiku onda kada je bilo najvažnije. Stabilnost na deviznom tržištu postala je nova realnost, kao i niska inflacija, i zajedno čine važnu pretpostavku održivog rasta", navela je guvernerka.

MMF ocenjuje i da je bankarski sistem ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Ističu i da je neophodno kontinuirano praćenje rizika u bankarskom sektoru posebno kada krizne mere postepeno budu prestajale da važe.

Direktori su posebno pozdravili planove za dalju podršku dinarizacije i za unapređenje tržišta kapitala.

Izvršni direktori su istakli da je podrška politika i dalje neophodna zbog još uvek visoke neizvesnosti, uz istovremeno očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Istakli su i važnost očuvanja fleksibilnosti u odgovoru politika, kao i značaj izbegavanja preranog povlačenja podrške. Uz sve to, važno je da se održi reformski zamah kako bi se podstakao snažniji, otporniji i inkluzivniji srednjoročni rast, navodi NBS.

"Srednjoročni makroekonomski okvir koji MMF projektuje za Srbiju ukazuje na to da se očekuje nastavak odgovornog vođenja dobrih politika, što će za rezultat imati dinamičan rast i njegovu dobru strukturu. MMF projektuje nastavak niske inflacije, dinamičan rast izvoza i rast deviznih rezervi Srbije, kao i fiskalni okvir koji istovremeno obezbeđuje smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu na ispod 50 odsto u srednjem roku i podršku ekonomiji putem visokih kapitalnih investicija", rekla je Tabaković.

MMF očekuje i da će Srbija nastaviti da opravdava poverenje investitora, što se vidi po projektovanom nastavku visokih priliva stranih direktnih investicija od oko šest odsto BDP-a, kojima će, kao i do sada, u celini biti pokriven deficit tekućeg računa platnog bilansa", zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kada je reč o novom tridesetomesečnom programu saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, Tabaković je ocenila da se on nadovezuje na prethodni program koji je uspešno završen u januaru ove godine, a koji se u praksi pokazao kao odličan.

"Kroz novi program savetodavnog karaktera Srbija će nastaviti saradnju uz partnerski odnos koji smo gradili i uspostavili sa MMF-om. Novi program predstavlja još jednu potvrdu da se u Srbiji vodi kredibilna i uspešna ekonomska politika, koju nastavljamo i u narednom periodu", rekla je ona.

Cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Predviđeni reformski prioriteti u okviru novog Instrumenta za koordinaciju politike održavaju ekonomsku politiku i agendu vlasti Republike Srbije.

Ti prioriteti uključuju učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja u preduzećima u državnom vlasništvu, dalji razvoj tržišta kapitala i povećanje dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne podrške, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se ocenjivati njegovo sprovođenje.

"Iako PCI ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava od MMF-a, uspešan završetak svakog od pojedinačnih razmatranja biće signal posvećenosti Srbije kontinuitetu sprovođenja snažnih makroekonomskih politika i strukturnih reformi", navodi MMF.

PCI predstavlja mehanizam podrške MMF-a zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se radi podržavanja odgovarajućeg ekonomskog programa, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema.

"Ocena svih je da je Srbija snažno odgovorila na pandemiju, a mogli smo da reagujemo snažno, jer smo u prethodnom periodu izgradili stabilnu i jaču Srbiju u koju se investira. Čuvanje života ljudi i očuvanje ekonomije bili su naš ključni zadatak tokom ove krize, i već u prvom tromesečju ove godine naš BDP je premašio pretkrizni nivo, što je ranije nego u većini drugih ekonomija. U periodu koji je pred nama nastavljamo da obezbeđujemo stabilnost i da podržavamo sve zbog kojih i sa kojima radimo - građane i privredu, jer samo zajedno možemo da rastemo i gradimo još jaču zemlju", zaključila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OHRABRUJUĆA PROCENA MMF-a ZA SRBIJU: Rast BDP-a Srbije u 2021. godini biće REKORDAN

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2021

MMF očekuje da će se ekonomski oporavak Srbije nastaviti i u ovoj godini..Međunarodni monetarni fond je, na osnovu dubinskih analiza u okviru redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF, ocenio da se Srbija dobro izborila sa pandemijom kovid 19 i očekuje da će realni rast srpskog BDP-a u 2021....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.