MITROVDAN: Zašto se danas ne primaju gosti i šta žene nikako ne smeju da pipaju

Izvor: NaDlanu.com, 08.Nov.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MITROVDAN: Zašto se danas ne primaju gosti i šta žene nikako ne smeju da pipaju

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Svetog Dimitrija i dan posvećen njemu - Mitrovdan.

Prvi veliki praznik u novembru, posvećen svetom Dimitriju, sinu velikog solunskog vojvode. Zbog zaštite i nesebične pomoći koju je pružao hrišćanima, hristoborni car Maksimilijan baci Dimitrija u tamnicu, i pošto ne uspe da ga odvrati od vere, naredi da ga vojnici probodu sa devet kopalja. Iz njegovog tela poteče celebno miro, čudesan lek koji izleči mnoge bolesne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com <<
U poznija vremena car Justinijan požele da premešte mošti svetitelja u Carigrad, ali kad dodirnuše kovčeg, odjeknu odlučan glas: "Stanite, ne dirajte!" Tako zaštitinik grada Soluna ostade u svom gradu, pa mu mošti i danas obilaze nevoljnici, tražeći leka bolestima ili mira svojim nemirima.

Njegovim čudima ni broja se ne zna. Svuda se poštuje kao veliki svetac. Rusi su uzeli svetog Dimitrija za pokrovitelja i čuvara Sibira.

Sačuvana su mnoga predanja o njegovim delima. Po jednom, u ratovima, kao vojvoda, ubio je 99 ljudi, a stotog u miru, ali mu to poslednje ubistvo nije uzeto za greh jer je ubio nesretnika koji je trčao za svatovima da urekne mladence.

Drugo predanje govori o zaštiti prezrene i odbačene majke od rođene dece i pretvaranju sinova i snaha u kamene kipove.

U trećem predanju pretvorio je babu u zlatnog goluba kada je njeno unuče tri dana i tri noći preplakalo za njom.

Četvrto predanje odnosi se na pohlepnog i nadobudnog skorojevića bogataša koji ne htede ništa da podeli sirotinji u vreme velike gladi, pa Dimitrije posla hiljadu miševa koji preko noći uništiše njegovo blago.

Za Mitrovdan i Đurđevdan u srpskom narodu kažu da su glave od kuće. Nekada se pevalo: Đurđev-danak hajdučki sastanak, Mitrov-danak hajdučki rastanak". O Mitrovdanu se mrsi, bez obzira na to da li je sreda ili petak, ali se ne izlazi iz kuće i ne primaju gosti, osim onih koji ovaj praznik slave kao krsnu slavu. To su ostaci verovanja od davnih vremena, kada je Mitrovdan spadao u novogodišnje praznike.

S Mitrovdanom počinje zimski period. Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća koju domaćin pogodi sa dunđerima oko Đurđevdana.

Do Mitrovdana se jede sveže meso, a od Mitrovdana samo ono koje se suši u toku jeseni. Takovci u subotu pred Mitrovdan postavljaju spomenike umrlima. Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba da spava kod svoje kuće. U Šumadiji seljaci u svaki ugao sobe

stave belutak da ih prani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vretene, makaze i češljeve. Ako na ovaj dan bude mraza i pada sneg, takva će biti čitava zima.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.