MISTRAL MOŽE DA STIGNE SVAKI AVION u niskom letu! Srbija nabavila zastrašujući PVO koji LETI KAO METAK!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2019, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MISTRAL" MOŽE DA STIGNE SVAKI AVION u niskom letu! Srbija nabavila zastrašujući PVO koji LETI KAO METAK!

Nabavkom francuskog PVO sistema "mistral 3" Srbija dobija veoma efikasno sredstvo za male visine koji sa nestvarnom brzinom od 930 metara u seknudi ili 2,7 maha može da stigne svaki avon u niskom letu, složni su vojni analitičari. 

Možda i najvredniji od 22 dokumenta koje su Srbija i Francuska potpisale prilikom zvanične posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu je sporazum o kupovini PVO sistema "mistral 3" i njegovoj integraciji na sistem "PASARS".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija od Francuske kupila 18 sistema "mistral 3"  sa 50 raketa.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski naglasio je da je posle 30 godina to prva raketa koju nabavljamo od neke zapadne zemlje, pošto smo poslednji put krajem osamdesetih kupili rakete "maverik" od SAD.

- "Mistral" je reaketni PVO sistem za male visine, a Srbija dobija najnoviju verziju koja ide više od šest kilometara u daljinu i više od tri i po kilometara u visinu. Ima bojevu glavu koja je neosetljiva na ometanje, rukovodi se toplotnim izvorom sa aviona, odnosno gađa motor letelice – objašnjava Lazanski.

Kako kaže, to je pre svega kursna raketa.

- "Mistral" može da gađa avion i u dolasku i u odlasku, a ne samo da čeka da avion okrene izduvne cevi motora, pa da ga onda gađa. Bojeva glava rakete sposobna je da izbegne ometanje pomoću lasera i infracrvenih mamaca – podvlači Lazanski.

Specifičnost "mistrala" je što ima neverovatnu mogućnost zaokreta i menjanja putanje, takozvani 30G.

- Ne znam da li bilo koja raketa u ovom domenu ima tu vrstu mogućnosti zaokreta. "Mistral" ima i fantastičnu brzinu: 930 metara u sekundi, što je gotovo brzina pištoljskog-puščanog metka. Dakle, može da stigne svaki nadzvučni avion u niskom letu – naglašava Lazanski.

Na sajtu Tango six podsećaju da je nabavka "mistrala" prva kupovina, kako kažu, bilo kakvog raketnog sistema PVO u poslednjih 25 godina.

- Vojska još od 1994. godine, kada su isporučene prve količine ruskih lakih prenosivih raketnih sistema 9K310 Igla-1 (NATO oznaka SA-16 Gimlet) nije dobila novi tip PVO sistema.

Artiljerijsko-raketni sistem PASARS će sasvim sigurno ući u sastav trupne odnosno PVO Kopnene Vojske u kojoj bi trebalo da zameni lake mobilne raketne sisteme PVO 9K31M Strela-1M (NATO Oznaka SA-9 Gaskin) koji se nalazi u naoružanju još od 1975. godine – podvlače na ovom sajtu.

Prema prvim najavama, integracija "mistrala" na srpski "PASARS" bi se ostvarila tako što bi Francuzi obezbedili module sistema, odnosno "elektronske kutije", električne i druge instalacije za prenos signala i podataka.

Na "PASARS" bi išle dve rakete sistema "mistral", potom francuska IC kamera i sistem "svoj-tuđ".

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

VOJSKA SRBIJE DOBIJA PVO SISTEM IZ FRANCUSKE Ide 3,5 km u visinu, gađa direktno u motor aviona, a sve to pri NESTVARNOJ BRZINI

Izvor: Blic, 18.Jul.2019, 18:29

Nabavkom francuskog PVO sistema "Mistral 3" Srbija dobija veoma efikasno sredstvo za male visine koji sa nestvarnom brzinom od 930 metara u sekundi ili 2,7 maha može da stigne svaki avion u niskom letu, složni su vojni analitičari.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.