MISTERIJA DUGA ČETIRI DECENIJE: Jovanku su posle Titove smrti izbacili na ulicu, a njegov testament je NESTAO

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2019, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA DUGA ČETIRI DECENIJE: Jovanku su posle Titove smrti izbacili na ulicu, a njegov testament je NESTAO

Veo tajne

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito iza sebe je ostavio neku vrstu političkog testamenta u sefu koji je trebalo da otvori njegova supruga Jovanka, ali je nakon njegove smrti 1980. ona izbačena iz kuće, sef su otvorili šef jugoslovenske tajne policije Stane Dolac i general Nikola Ljubičić, a pismo je misteriozno nestalo.

Ovo priča čuveni beogradski advokat Toma Fila, koji je bio jedan od retkih ljudi s kojima se nekadašnja prva dama Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << susretala ali i kojima se poveravala.

Dok se Fila skoro 25 godina pravnim putem borio da Jovanka dobije penziju, dokumenta, ličnu imovinu i drugo, Titova udovica mu je ispričala o misterioznom pismu koje je Maršal svaki put ostavljao u sefu kada je kretao na neki put.

- Jovanka je tvrdila da joj je Tito svaki put davao jedno pismo i stavljao ga u sef sa drugom važnom dokumentacijom. Govorio joj je: " Ako mi se nešto desi, pročitaj ovo, tu piše sve unutra". Kada bi se vratio s puta, uzimao bi to pismo nazad kod sebe i vraćao ga opet prilikom sledećeg putovanja. Ona nikada nije pročitala sadržaj pisma, nije ga otvorila. A to pismo je, kako shvatam, bilo zapravo neka vrsta političkog testamenta - priseća se Fila razgovora sa Jovankom.

Ubrzo nakon Titove smrti, Jovanka je izbačena iz vile u Užičkoj ulici u kojoj je sa njim živela 35 godina. Isterana je tokom noći, uz pretnju pištoljem i, kako je sama tvrdila, bez ikakvih stvari.

- Dolanc i LJubičić su nju oterali i otvorili taj sef. Da li su našli to pismo koje je Jovanka trebalo da pročita i zatim uradili šta treba? To ne znamo. Nakon otvaranja sefa pismu se gubi svaki trag, neko ga je video i brže bolje sklonio - kaže Fila.

To međutim nije bio prvi put da je Jovanka pominjala Titov testament i optuživala Dolanca da ga je sakrio.

- Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primeraka. Predao ga je drugu Kosti Nađu, generalu armije, kad je bio u Igalu zbog neke konferencije SUBNOR. U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umeti i hteti. Čula sam isto tako da je posle toga došao Stane Dolanc kod Nađa i zapretio mu da slučajno ne izađe sa tim dokumentom, jer će se gadno provesti - stoji u pismu koje je Jovanka u junu 1983. godine napisala poverljivoj osobi.

Titov testament i ova misteriozna pisma nikada nisu pronađeni.

Advokat Toma Fila kaže da ne veruje da je Jovanka Broz imala političke aspiracije, kao i da se najbolje videlo koliko je bila odana Maršalu tokom jedne od njihovih poseta Francuskoj.

- Došlo je do incidenta, na balu je iz Jovankine torbe ispao pištolj, a obezbeđenje je to brže-bolje pokušalo da prikrije. Tito je, dakle, imao veliko poverenje u nju, ona je bila poslednja linija njegove odbrane, pa je zato kod sebe držala mali pištolj za likvidacije. Ako sve službe zakažu, ona je trebalo da ga zaštiti svojim životom, da pogine za njega. Ona je Tita volela do ludila i nikako se ne može reći da je s njim bila iz interesa.

BONUS VIDEO: Sahrana ovog vladara bila je događaj kakav Jugoslavija nije videla, a NIJE REČ O TITU (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.