MINISTARSTVO PRAVDE: Deca su temelj razvoja svake države - za 3 godine u Srbiji preko 1.700 dece bilo žrtva nasilja

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 16:23

MINISTARSTVO PRAVDE: Deca su temelj razvoja svake države - za 3 godine u Srbiji preko 1.700 dece bilo žrtva nasilja

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici do aprila 2020. godine razmotreno je više od 140.000 slučajeva nasilja u porodici.

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, 4. juna, Ministarstvo pravde je poručilo da su deca temelj razvoja svake države i njenog daljeg napretka, te da moraju da budu u centru pažnje celog društva, bez obzira da li se radi o njihovom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, a posebno kada je reč o sprečavanju nasilja nad decom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili bilo kog drugog oblika diskriminacije.

Podsetivši da je pre tri godine počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Ministarstvo je ukazalo da je u tom periodu evidentirano 1.715 dece, koja su bila žrtve nasilja ili im je pretila neposredna opasnost od nasilja u porodici.

Ministarstvo pravde očekuje da uskoro bude usvojena nova Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom, koja prepoznaje decu kao posebno ranjivu grupu i predviđa niz mera usmerenih ka unapređenju položaja dece žrtva i svedoka.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici do aprila 2020. godine razmotreno je više od 140.000 slučajeva nasilja u porodici, usvojeno više od 50.000 hitnih mera i izrađeno više od 42.000 individualnih planova zaštite.

Od septembra 2018. godine evidentira se i broj produženih hitnih mera radi zaštite maloletnih lica.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je primena počela 1. oktobra 2019. godine, deca su definisana kao posebno osetljiva kategorija za koju je predviđena besplatna pravna pomoć.

Prema tom zakonu, deca ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć bez dodatne dokumentacije u svim postupcima koji se odnose na njih, podseća ministarstvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.