MI ĆEMO TO DA URADIMO SA SRBIJOM Dodik iskazao zahvalnost našoj zemlji i najavio novi zajednički projekat

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2021, 00:24

"MI ĆEMO TO DA URADIMO SA SRBIJOM" Dodik iskazao zahvalnost našoj zemlji i najavio novi zajednički projekat

Mir je primarna reč Srba gde god da žive, i Republike Srpske i Srbije.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Srbiji za sve što daje Republici Srpskoj i najavio skori početak zajedničke izgradnje hidroelektrane Buk Bjela.

- Zahvalan sam Srbiji za sve što nam daje, i mi ovde imamo sposobnost da gradimo sami. To ne mogu da zanemarim. Naš budžet je tri milijarde. Od Srbije smo dobili velikih 50 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << evra i zahvalan sam na tome jer znam da se to tamo moglo upotrebiti - rekao je Dodik.

On je naglasio da i Republika Srpska sopstvenim kapacitetom i u značajnom obimu može da učini mnogo.

Dodik je ukazao da i Hrvatska u svom budžetu obezbeđuje 200 miliona evra za Hrvate u BiH, ali da se o toj priči nije čulo. Raduje ga, kako je naveo, da se u brojnim mestima u Srpskoj grade projekti koji nose ime Srbija i što Srbija i Srpska mogu zajedno da grade hidroelektranu Buk Bijela, jedan od najvećih vodnih resursa u oblasti energetike na Balkanu.

- Pripremni radovi počinju ovog ili narednog meseca i mi ćemo to da uradimo zajedno sa Srbijom. Srbija je većinski vlasnik - 51 odsto - rekao je Dodik.

Mir je, naglasio je, primarna reč Srba gde god da žive, i Republike Srpske i Srbije.

- Mislim da je Republika Srpska država po svemu. Ima svoju teritoriju, svoje institucije, predsednika, narod koji hoće državu - dodao je Dodik.

On je istakao da Srpska zaslužuje miran život koji nije oprterećen stalnim intervencijama stranaca, koji ne donose ništa dobro.

- Mi imamo pravo na onaj resurs i komad zemlje koji se zove Republika Srpska i to ćemo pravo i dalje graditi - rekao je Dodik.

Naveo je da je RS u pandemiji pokazala enormnu solidarnost, a zdravstveni radnici herojstvo i ukazao da je Srpska morala da relocira 500 miliona evra za zdravstveni sektor i da će nastaviti da se bori za život svojih građana iako joj pozicija, kao zemlje koja nije međunarodno pravno priznata, otežava nabavku vakcina i ostalog.

- Mi nismo država u tom međunarodno-pravnom smislu, ali smo ipak uspeli da napravimo ugovor sa Rusima od milion i sto vakcina, što znači za 550.000 stanovnika Srpske - rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska, kada ide "preko" BiH, nailazi na prevaru kao što je slučaj sa nabavkom vakcina iz Kovaks sistema.

Ocenio je da je Srpska u procesu nabavke vakcine pokazala bolju sposobnost od Crne Gore, Severne Makedonije i drugih zemalja u okruženju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.