MASONSKA ARHITEKTURA: Tajna simbolika zgrada Beograda i Sarajeva

Izvor: Kurir, 04.Jan.2014, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MASONSKA ARHITEKTURA: Tajna simbolika zgrada Beograda i Sarajeva

Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu izgleda kao jedno veliko ”svevideće” oko iluminata, sarajevski Unisovi neboderi svojim oblikom podsećaju na nekadašnje tornjeve blizance na Menhetnu

Književnica Sanela Dizdarević istražujući materijal za svoj treći po redu, roman pod nazivom "Šarmer" otkrila je neke neverovatne koincidencije, proučavajući arhitekturu glavnog bosansko-hercegovačkog grada Sarajeva i prestonice Srbije Beograda.

Među zgradama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koje književnica pominje jeste Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu koji izgleda kao jedno veliko oko i to ono ”svevideće” oko iluminata, što je njihov vrhunski simbol. Zatim, sarajevski Unisovi neboderi koji svojim oblikom neverovatno podsećaju na nekadašnje tornjeve blizance na Menhetnu, kao i hotel Holiday Inn u Sarajevu koji po matematičkim proračunima istovetan tornju WTC7 (predstavljao je “Vitezove Templare” koji gore na lomači).

Jesu li ove građevine zapravo dizajnirane tako da predstavljaju simbole tajnih društava koja već stolećima nastoje da preoblikuju čovečanstvo prema vlastitim idejama?

Iluminati su tajno društvo koje je u Bavarskoj u Ingolstadtu 1776. utemeljio profesor prava Adam Vajshaupt. Oni je od svojih članova zahtevao religiozno prosvećenje i širenje iluminatskih ideja. Delovanje društva bilo je zabranjeno 1784./1785. godine. Društvo je tada, navodno, prekinulo svoje aktivnosti. Ali, samo navodno….

11 je najsvetiji broj iluminata

Mnoge od nas zanimaju zavere za koje nemamo neoborive dokaze, a za koje verujemo da postoje, a jedna od tih odnosi se na fantomski broj jedanaest, oko kojeg se u svetu i životu, navodno, sve vrti. Dizdarević o ovom broju piše:

O broju jedanaest može se mnogo kazati u numerološkom smislu, a najinteresantnija činjenica jeste ta da se od devedesetih godina prošlog veka kompletan materijalni i realni haos počinje vrteti oko njega. Istorija kaže da se oko tog broja 11, zapravo, sve vrti i da je to najvažniji i najsvetiji broj iluminatima.

Na pamet mi je pao teroristički napad na tornjeve blizance u SAD, koji se odigrao 11. septembra 2001. godine i iza kojeg, po mnogim teorijama zavere, stoji upravo društvo iluminata! Navodno, čitav događaj svodi se na broj 11. Jedina jedanaestica koju iz njega želim same izdvojiti su zgrade koje su srušene (tornjevi blizanci). Dva blizanačka tornja čine broj jedanaest. Iluminatima i njihovim podgrupama, od kojih su jedna masoni, jedanaest je najuzvišenij broj, jer postoji jedanaest sotonističkih pravila na Zemlji.

Misleći o tome, zaključim da su mnogi, i to najjači poslovno-financijski centri u svetu, arhitektonski urađeni u obliku broja jedanaest. Setite se izgleda Tornjeva Petronas u Maleziji. A sada se setite i Unisovih nebodera. Unisovi neboderi svojim oblikom neverovatno podsećaju na nekadašnje tornjeve blizance na Menhetnu. Istraživanja su me odvela do podatka da je, zapravo, priprema i simulacija terorističkog napada na ”blizance” vršena na njima. Da čovek ne poveruje. Uzmite ovo s rezervom, jer ja ništa ne tvrdim. Samo primećujem.

Pri tome je obližnji hotel Holiday Inn po matematičkim proračunima istovetan tornju WTC7, koji je zajedno s ”blizancima” potpuno stradao nesrećnog datuma. Toranj WTC7, koji je srušen do temelja, retko spominju, iako je on bio važna karika svega. S ljudima u njemu, predstavljao je “Vitezove Templare” koji gore na lomači, što je dalo veliku količinu mistične energije za obred kojeg su sprovodili iluminati toga dana. Cilj obreda bio je priprema za doček Antikrista.

Broj 11 su činili i dimovi nastali nakon paljevine zgrade Elektroprivrede i jednog objekta u Nedžarićima, koje su u ratu u BiH (1992.- 1995.) istovremeno gorele. Inače, zgrada Elektroprivrede BiH definitivno ima oblik obrnutog trougla ili obrnute piramide (označavaju žensku boginju, vodu). Takođe, podseća na nacrte strukture masonskog društva, ali ako bi se ona okrenula naglavačke.

Upravnu zgradu Elektroprivrede BiH, Unisove tornjeve, kao i hotel Holiday Inn projektovao je Ivan Štraus. Rođen je 1928. godine i jedan je od najpriznatijih arhitekata sa balkanskog podneblja. Njegova fascinantna dela i smisao za projektovanje i oblikovanje građevina bez sumnje ostavljaju bez daha. Dobitnik je tridesetak nagrada za arhitekturu, kako na jugoslovenskim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Masonska arhitektura!?

Jedno od njegovih vrhunskih ostvarenja svakako su, dakle, dva Unisova tornja, hotel Holliday Inn, zatim zgrada Elektroprivrede BiH u Sarajevu i Muzej avijacije u Beogradu. Postavlja se pitanje otkud matematičke, numeričke i arhitektonske sličnosti između tornjeva trgovačkog centra na Menhetnu i Unisovih tornjeva u kombinaciji s hotelom...

Unisove tornjeve popularno u narodu zovemo Momo i Uzeir. Naziv su dobile po likovima iz nekadašnjeg humorističnog programa ”Cik-Cak” radio Sarajeva. Uvek su te zgrade bile Momo i Uzeir, iako niko nikad nije znao koja zgrada je Momo, a koja Uzeir, niti se znalo ko stoji iza njihovih imena. Vrlo je važno da se nije moglo razlučiti ko je Momo, a ko Uzeir, jer to je značilo da su svi ljudi jednaki. Jednakost je jedna od najvažnijih stavki koje ”zagovara” masonerija.

Druga važna stvar koju mogu reći jeste ta da je oblik Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu jedno veliko oko i to ono ”svevideće” oko iluminata, njihov vrhunski simbol. Takođe, čitava struktura građevine koncipirana je po ideji kruga, kao refleksije savršenstva kosmosa. U okultizmu i masoneriji, krug predstavlja jedinstvo, celovitost, beskonačnost i sunce.

zoomMuzeja vazduhoplovstva u Beogradu

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MASONSKA ARHITEKTURA: Tajna simbolika zgrada Beograda i Sarajeva

Izvor: Dzungla.org, 04.Jan.2014

Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu izgleda kao jedno veliko ”svevideće” oko iluminata, sarajevski Unisovi neboderi svojim oblikom podsećaju na nekadašnje tornjeve blizance na Menhetnu OpširnijeKurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.