MANIPULACIJA: Novi Ustav u Crnoj Gori diskriminiše srpsku zajednicu u zemlji?!!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANIPULACIJA: Novi Ustav u Crnoj Gori diskriminiše srpsku zajednicu u zemlji?!!

Opoziciona crnogorska koalicija Demokratski front (DF) očekuje podršku u Skupštini Crne Gore za svoju inicijativu za izmene i dopune Ustava.

Opoziciona crnogorska koalicija Demokratski front (DF) očekuje podršku u Skupštini Crne Gore za svoju inicijativu za izmene i dopune Ustava jer, kako ističe, u njoj nema ničeg ni antidržavnog ni rušilačkog.

Članovi Predsedništva DF-a su na konferenciji za medije u Podgorici saopštili da je primena Ustava pokazala niz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nedostataka i propusta, i da zato žele da ponude javnosti materijal koji će omogućiti pregovore za unapređenje ustavnog ambijenta.

- Aktuelna crnogorska vlast toliko manipuliše Ustavom i kada su u pitanju vitalne vrednosti Ustava - rekao je Nebojša Medojević, dodajući da Ustav diskriminiše i srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

Ustav Crne Gore od 2007. pokazao je da ne funkcioniše na najbolji način i traži određene dopune, rekao je Andrija Mandić, dodajući da iza predloga stoji 17 poslanika DF-a.

Prema rečima Milana Kneževića, u njihovom predlogu izmena Ustava nema ničeg ni antidržavnog ni rušilačkog.

 - Kao što vidite, radi se o demokratskim tekovinama i rešenjima. Naše izmene su podeljene na neka četiri segmenta, od identitetskih, izbornih, uvođenje referenduma i segment koji se tiče pravosuđa - rekao je Knežević.

- Da smo imali legitiman sudski savet, utemeljen na Ustavu i zakonu države, ne bi sada slušali o ogromnim razmerama korupcije u Tužilaštvu - rekao je Knežević.

Zvaničnici DF-a insistirali su da se u Skupštini bira i predsednik Vrhovnog suda.

- Ni jedna odluka se ne može doneti bez (predsednika Mila) Ðukanovića ili (premijera Duška) Markovića, to je očigledno. Za posledicu imamo potpuno srozavanje crnogorskog pravosuđa - smatra Knežević.

Oni smatraju da tako predložene ustavne promene i dopune odgovaraju jednom mirnom društvu.

Upitan imaju li već odgovor nekog od kolega u parlamentu da će podržati takav predlog DF-a, Knežević pojašnjava da je potrebno 25 potpisa poslanika da bi to ušlo u proceduru, a dve trećine u skupštini za izglasavanje izmena i dopuna Ustava.

Pregovore u vezi sa Ustavom očekuju narednih dana.

Na pitanje ako ne prođe njihov predlog, hoće li bojktovati izbore, Knežević odgovara da prvo žele da sačekaju da vide šta će i kako biti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.