MALI junak iz VELIKOG rata: Momčilo Gavrić dobija spomenik u Loznici

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALI junak iz VELIKOG rata: Momčilo Gavrić dobija spomenik u Loznici

Velika zasluga Momčila Gavrića

Na svečanosti u Loznici 2. novembra biće otkriven spomenik Momčilu Gavriću. Prvi čovek Loznice, Vidoje Petrović je najavio da će ona postati prvi grad u Srbiji u kojem će biti podignut spomenik najmlađem vojniku iz Velikog rata - Momčilu Gavriću.

Odavanje počasti dečaku koji je na front otišao iz rodne Trbušnice podno Gučeva, a u Loznici je jedna ulica već nazvana njegovim imenom, zakazano je za 2. novembar u Parku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << breza, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Skupština grada u Loznici je, podsetimo, još 2015. godine donela odluku i osnovala Odbor za podizanje spomenika, a direktor centra za kulturu "Vuk Karadžić", Snežana Nešković Simić, kaže da je odabran rad vajara Drinke Radovanović, koja je ovde već izradila spomenike Stepi Stepanoviću, Filipu Višnjiću, Jovanu Cvijiću, Pavlu Jurišiću Šturmu, vojvodama na Tekerišu...

Slikar Drago Simić otkriva i to da će bronzani spomenik biti visok do 160 centimetara, sa dva reljefa od kojih jedan simbolizuje stradanje, a drugi život.

S obzirom na postament od 80 centimetara, glavni gradski urbanista Dragana Jovanović kaže da će se savršeno uklopiti u okolinu, tim pre što ima predloga da prostor od tri parka postane buduća promenada koja će spajati rekonstruisanu železničku stanicu i crkvu, odnosno stari deo grada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.