M. Pavloviću nagrada za umetnost Vukove zadužbine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

M. Pavloviću nagrada za umetnost Vukove zadužbine

Nagradu za umetnost Vukove zadužbine za ovu godinu dobio je Milivoje Pavlović, za obiman ogled "Nepresušna verodostojnost književne korespondencije", objavljen u monografiji "Pisma sa dvostrukim dnom", u izdanju Zavoda za udžbenike i "Službenog glasnika", saopštio je Odbor Zadužbine za umetnost. 

Ova odluka je doneta na današnjem zasedanju Odbora koji je radio u sastavu: Draško Ređep, Rada Đuričin, Svetislav Božić, Miroljub Todorović, Đoko Stojičić, Milan Stojkov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saša Milenić, Branko Zlatković i Đorđe Malavraški.

U nagrađenom ogledu Pavlović je dao analitičnu i izuzetnu inspirativnu analizu korespondencije od Svetog Save do naših vremena.

Reč je o pismima Vuka, Dositeja, Andrića, Crnjanskog, Meše, Miljkovića, Kiša, Pekića, Ivana V. Lalića i dr.

Središnji, najveći deo čini analiza dugogodišnje, prvi put objavljene, prepiske dva akademika, Vlade Strugara i Dobrice Ćosića, koja je trajala od 1988. do Ćosićeve smrti 2014. godine.

Pisma se odnose na aktuelnu društvenu situaciju, od vremena krize jugoslovenske federacije, preko rasturanja države, bombardovanja, suđenja Miloševiću, do obnavljanja srpske države.

Nagrada će biti svečano uručena početkom sledeće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.