Luksemburg se istakao sa porastom zaraženih, ali Šveđani i Hrvati imaju više razloga za brigu

Izvor: B92, 17.Jul.2020, 09:19

Luksemburg se istakao sa porastom zaraženih, ali Šveđani i Hrvati imaju više razloga za brigu

Luksemburg se proteklih dana istakao kao jedna od evropskih zemalja s velikim brojem novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Međutim, kada se podaci pogledaju iz perspektive pozitivnih testova i ukupnog broja testova, situacija u Luksemburgu nije toliko zabrinjavajuća.

Postotak pozitivnih testova u odnosu na ukupan broj testova u periodu od sedam dana (7. jula do 16. jula 2020.) u Luksemburgu iznosi svega 0,7 odsto, što je u rangu stanja u Nemačkoj, a bolje u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Belgiju i Francusku.

Najgore stanje u Švedskoj, odmah iza je Hrvatska

Prema toj lestvici, od evropskih zemalja, ubedljivo je najgora Švedska sa 7,9 odsto pozitivnih testova u odnosu na ukupan broj.

Poređenja radi, isti statistički pokazatelj za SAD u identičnom vremenskom periodu iznosi 8,7 odsto.

Odmah iza Švedske nalazi se Hrvatska sa sedam posto, a gotovo upola manje imaju Bugarska (4,6 posto) i Rumunjska (4,1 posto).

Slede Češka s 2,7 odsto i Portugal s 2,4 odsto od onih zemalja EU koje imaju relativno veće postotke od ostatka Unije.

Jedan odsto i manje ima većina EU zemalja

Više od jedan odsto zaraženih na ukupan broj testiranja još imaju - Slovenija (1,9%), Španija (1,4%), Slovačka (1,3%), Francuska (1,3%), Poljska (1,2%), Austrija (1,2%) te Belgija s 1,1 odsto.

Zemlje članice EU s postotkom zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranja su Estonija (0,8%), Holandija, Grčka i Luksemburg s 0,7 odsto, Nemačka (0,6%), Italija i Mađarska s pola postotka, Letonija (0,4%) te Litvanija, Irska i Finska s 0,2 posto zaraženih.

Danska ima 0,1 odsto zaraženih na ukupan broj testiranja, a Malta nijedan. Podaci su preuzeti s portala Sveučilišta Oxford, Our World in Data.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BROJKE NE LAŽU: Hrvatska posle Švedske ima najviše zaraženih korona virusom po broju testiranih!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020

Stavljeni na crnu listu Evrope...Hrvatska je odmah iza Švedske po broju pozitivnih na korona virus na ukupan broj testiranih građana, podatak je sedmodnevne anallize objavljene na portalu Univerziteta u Oksfordu "Our World in Data"...Iako se Luksemburg proteklih dana istakao kao jedna od evropskih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.