Izvor: RTS, 09.Mar.2022, 17:15

Lukovska banja: Crkvu na litici otključavaju turisti

Da bi posetili Crkvu Svetog Đorđa u Lukovskoj banji, koja se nalazi na litici, 300 metara iznad banje, turisti moraju da uzmu ključ na recepciji hotela koji nakon obilaska vraćaju ili prosleđuju u povratku novim posetiocima. Do ove svetinje dolazi se usponom kroz borovu i jelovu šumu, a pogled koji se odatle pruža je neprocenjiv.
Na recepcijama hotela u Lukovskoj Banji ključeve crkve uzimaju turisti i sami je otključavaju i zaključavaju. Na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posete vraćaju ključ hotelijerima.

"Vlada veliko poverenje između, kako meštana, tako i naših gostiju, tako da svi oni koji se zapute ka crkvi Svetog Đorđa u povratku mogu da daju ključ drugim gostima i pruža im se prilika da sami upoznaju crkvu", navodi Marko Gašić, turizmolog iz Lukovske Banje.
Do crkve, sagrađene pre 15 godina na hiljadu metara nadmorske visine, pešači se gotovo sat vremena, stazom zdravlja kroz bajkovitu šumu breza, jela i bukve.
"Malo smo se mučili dok smo izašli, ali vredi izaći ovde na ovu čistinu, na ovu lepotu", kaže Tomislav Dobrić, gost iz Leskovca.
"Šetamo svakog dana. Godinama smo ovde, ovo je šesnaesta godina kako smo ovde i utisak je prelep", kaže Dragoslava Genc, gošća iz Kovačice, a Vika Zuzana, gošća iz Padine dodaje: "Mi sa ravnice ovo nemamo. Nemamo gde da planinarimo kao ovde. Divno je."
U crkvi se ne služi liturgija, a posetioci mogu da upale sveće i ostave prilog. Pažnju privlači ulaz u crkvenu portu čije značenje posetioci uvide prvim pogledom s vidikovca.
Legenda kaže da je na ovom kamenu gde se sada nalazi vidikovac često dolazio Sveti Sava. Ovde su pronađeni i ostaci crkve iz tog perioda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.