Lukač ćuti o događajima u Banjaluci, javila se portparolka

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukač ćuti o događajima u Banjaluci, javila se portparolka

O događajima tokom utorka u Banjaluci nije se oglašavao ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, već je to učinila portparolka banjalučkog MUP.

Marija Markanović je izjavila da je policija uhapsila D.D. zbog sumnje da je izvršio delo ugrožavanje bezbednosti, a nakon što se nije odazvao na poziv "radi ispitivanja na okolnosti za koje se sumnjiči".

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da su policijski službenici u skladu sa zakonom tom prilikom primenili "sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sile", nakon čega je D.D. tražio medicinsku pomoć koja mu je i ukazana.

Kako je rekla, u Kliničkom centru Banjaluke, gde je pregledan, ustanovljeno je da nema povrede.

"Sve mere i akcije preduzimaju se u koordinaciji sa Okružnim javnim tužilaštvom Banjaluke. Lice lišeno slobode nalazi se u službenim prostorijama i biće saslušan u skladu sa zakonom", rekla je Markanović.

Govoreći o policajcu koji je zadobio povrede na Trgu Krajine, ona je rekla da je udaren šakom u glavu, da je prebačen u Klinički centar, ali da za sada nema podataka o kojoj vrsti povrede se radi.

"Radi se na identifikaciji osobe koja je nanela povrede policijskom službeniku, a za koju se sumnja da pripada grupi ''Pravda za Davida''", rekla je Markanović.

Upitana o novinaru Vladimiru Šušku, za koga su pojedini mediji preneli da je priveden jer je fotografisao kako D.D. odvode u Hitnu pomoć, Markanović je rekla da je on samo bio legitimisan jer nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju.

"Nije bilo namere da se ugrozi sloboda izražavanja i da se ometa bilo koji novinar u obavljanju svojih poslova. Šušak nije imao jasno istaknutu novinarsku legitimaciju, kao što pravilnik nalaže kada se radi o mestima sa ograničenim pristupom. Njegov identitet je utvrđen tek nakon razgovora sa policijom", rekla je Markanović.

Ona je, istovremeno, pozvala građane da na miran način izražavaju svoje stavove i "uzdrže se od nasilja i ugrožavanja javnog reda i mira i zakona".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.