Loša atmosfera izbora u Državnom veću tužilaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2020, 13:33

Loša atmosfera izbora u Državnom veću tužilaca

Državno veće tužilaca ima skromne nadležnosti u poređenju sa Visokim savetom i drugim savetima u regionu, ali i takvo nekima nije po volji i postoji snažna intencija da se blokira njegov rad, ocenio je danas zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić.

Ilić je u debati Komiteta pravnika za ljudska prava i USAID "Otvorena vrata pravosuđa" objasnio da je uloga DVT da obezbeđuje i štiti samostalnost tužilaca, ali da bi to činilo moralo bi da učestvuje u izboru onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čiju samostalnost obezbeđuje.

Prema njegovim rečima, DVT nema nadležnosti u pogledu izbora javnih tužilaca, što je već manjkavost, a prethodni sastavi tog tela su učestvovali u kontroverznom reizboru tužilaca i zamenika tužilaca, odnosno naredni saziv u reviziji tog reizbora.

Verujem da smo mi, pošto smo kolega Lazić i ja u aktuelnom sazivu DVT, u prilici da takvu praksu promenimo, rekao je Ilić u onlajn debati.

Ilić je ocenio da je, međutim, atmosfera loša u toku ovih izbora, jer se stiče utisak da pre svega Ministarstvo pravde, koristeći značaj izvršne vlasti u pogledu statusa i karijere tužilaca, pokušava da preporuči za koje bi kandidate trebalo glasati.

To je loše, jer izlazi iz okvira lobiranja za pojedine kandidate, naglasio je Ilić i ocenio da bi se kod pojedinih birača lobiranje za kandidate, ako potiče od izvršne vlasti, moglo razumeti da ima preteći karakter.

Pozivam izbornu komisiju da ispita te sumnje o postojanju pritisaka na birače, rekao je Ilić.

Član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić, rekao je da je DVT krovni organ za Tužilaštvo, osim za izbor samih javnih tužilaca, što radi Skupština Srbije na predlog Vlade Srbije.

Ako sastav tog veća bude takav da samo aminuje odluke koje su donete na drugom mestu, onda nam DVT i ne treba, kao i republički javni tužilac. Može da postoji ministar pravde koji će imenovati sve, rekao je Lazić.

Suštinsko je pitanje kakvo tužilaštvo želimo, predočio je Lazić, samostalno i koje će voditi krivično gonjenje na osnovu Ustava i zakona ili tužilaštvo koje sprovodi volju stranke i koalicije na vlasti.

Lazić je ocenio da DVT ne uspeva da zaštiti samostalnost tužilaca, jer ima kolega koji nikad nisu glasali drugačije od ministra pravde, koji je član Veća.

On je rekao i da je poslednja sednica DVT bila u februaru i da uprkos pozivima da se to telo sastane, nije bilo odgovora.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović ocenio je da bi izbori za Državno veće tužilaca trebalo da budu interesantni za građane, a činjenica da nisu je posledica niske pravne i političke kulture u Srbiji.

Sa druge strane, i sami tužioci nedovoljno pokazuju kuraži, integriteta da zaštite svoju profesiju, rekao je Jovanović.

Državno veće tužilaca se stara za zaštitu samostalnosti tužilačke funkcije u Srbiji, a tužilac na papiru ne uživa nezavisnost, već samo samostalnost, predočio je on.

U situaciji neargumentovanih napada i pritisaka na rad tužilaštva, rekao je Jovanović, DVT je adresa od koje bi trebalo očekivati reakciju i zaštitu tužilačke funkcije.

Tamo gde se očekuje odgovornost, mora biti i nekakve samostalnosti i nezavisnosti, ne može se tražiti da neko bude odgovoran, a da nema samostalnost u svom delovanju, istakao je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.