Lopovluk u regionu (1): Krađa ćevapa, kafe i ponekog sveca

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovluk u regionu (1): Krađa ćevapa, kafe i ponekog sveca

Da se Srbija duboko zaglibila u siromaštvo i besparicu, pokazatelj su i sve češće krađe špajzova, podruma, a prodavci se žale da usred prodavnice lopov pojede parizer, paštetu, čips, i kad se najede izađe praznih ruku iz prodavnice. Prošle nedelje je predsednik mesne zajednice Bački Vinogradi obavestio javnost da seljani žive u takvom strahu od lopova da uveče ne izlaze na ulicu. Pre 10 dana lopovi su ogulili trafo-stanicu i odneli 200 kg bakarne žice, pa su seljani bili dva dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bez struje.

Lopovi kradu sve što se pomera, a policija na Paliću ima samo jedan automobil! Nije bolje prošao ni Japanac na putu oko sveta. Posle pređenih 20.000 kilometara Japanac Rio Asadži je u julu ove godine u Beogradu ostao bez prevoznog sredstva. Dok je boravio u šoping-centru Ušće, njegov bicikl panasonik je ukraden. Srećom, posle nekoliko dana policija ga je vratila Japancu.

Pretprošle godine su kradljivci struje u Srbiji potrošili besplatno električne energije koliko proizvede 25 malih hidroelektrana.

Statistika pokazuje da oko četiri odsto od ukupno proizvedene struje u Srbiji godišnje bude - ukradeno, a dosad su otkrivena čak 52 različita načina za to! Evidencija EPS-a pokazuje da električnu energiju kradu građani i male prodavnice, i to najviše na jugu Srbije. U Novom Sadu je prošle godine ukradeno toliko struje da bi se njome cele godine mogao snabdevati grad veličine Vršca. Iza rešetaka je u poslednjih pet godina u celoj Vojvodini završio samo jedan kradljivac struje.

Ako uđete u Bogorodičinu crkvu u Zemunu, iznenadiće vas upozorenje vernicima na oglasnoj tabli da na liturgiji čuvaju tašne i novčanike. Neke crkve su uvele video-nadzor, jer lopovi ne prezaju da odnesu šta stignu, bile to ikone, suveniri ili mošti svetaca. Saborna crkva je među prvima u Beogradu pre 16 godina uvela video-nadzor. Prekipelo im je kada je provalnik ušao kroz oltar, polomio carske dveri i odneo krst i okov sa jevanđelja. Uvođenje kamera zatražile su nedavno i starešine crkava u zlatiborskom kraju koje su upozorile da lopovi kradu i vino za pričest. Po crkvama uglavnom kradu narkomani i sitni lopovi, ali najopasniji su kradljivci koji u bogomolje upadaju noću. Tako su nestale mošti svete Petke, mošti svetih vrača Kuzme i Damjana, nekoliko teških crkvenih zvona, bakarne oluke, a crkva Svete nedelje u Kruševcu je ostala bez celog bakarnog krova.

Dok su u selu Carevac lopovi odneli ceo sistem za zalivanje na njivama gde se gajio kupus i karfiol, njihove kolege su u septembru obrale sav rod kukuruza u Feketiću kraj Subotice. Među oštećenim poljoprivrednicima je i potpredsednik SVM Karolj Pal. Pal je izjavio da je za lopovima ostao trag velikog kombajna i rasut kukuruz jer su kradljivci žurili da posao obave što pre.

- Sa mog zemljišta su odneli 45 tona kukuruza, a šteta iznosi oko 1,3 miliona dinara. Prema našim procenama, ukupno je sa 38 jutara ukraden rod kukuruza u vrednosti od oko tri miliona dinara - rekao je Pal lokalnom listu. Porodica Pal je izvesno vreme čuvala njive, a Karolj tvrdi da su njegovi sinovi su s prijateljima svaku noć bili u kukuruzištu, jedino u noći krađe nisu bili tamo.

Sociolog Milan Nikolić za "Vesti" kaže da su ovolike krađe pokazatelj siromaštva društva i bespomoćne države koja je na ivici bankrota izgubila svoju socijalnu funkciju:

- Nije to neko odlučio - ja ću u životu biti lopov, nego postane kradljivac kad mu se ukaže prilika da nešto digne, a pošto su ljudi masovno bez posla, počela je da se spušta granica poštenja. Krađa hrane po samoposlugama je pokazatelj bede i to se ne može smatrati nemoralnim, niti država to treba da kažnjava. U Srbiji imamo dva posto bogatih, osam posto dobrostojećih, 60 posto je ispod linije siromaštva i ne zadovoljava osnovne potrebe, a 15-20 procenta je gladno i hrani se po narodnim kuhinjama. Ono malo tzv. srednjeg sloja jedva drži glavu iznad vode. Smanji sirotinju i smanjićeš krađu!

Crnogorci su krajem septembra odlučili da tuže Vaterpolo savez Srbije da im krade decu! Čelnici crnogorskog vaterpola ljuti su što im Srbija krade igrače pa je Jadran ostao bez dva igrača za koje nije plaćeno obeštećenje. A crnogorska policija je početkom oktobra na delu uhvatila Beograđanina i Pljevljaka koji su udruženim snagama pokušali da ukradu bakarni lim sa krova hotela Jezero na Žabljaku. Oni su se kasno uveče popeli na krov hotela i isekli jedan deo bakarnog lima, ali su uhvaćeni na krovu.

Hrvatska policija tragala je 15 dana za laptopom državnog tužilaštva koji je nedavno pronađen kod lopova koji, navodno, nisu ni znali čiji je kompjuter. Kako piše "Jutarnji list", laptop je ukraden zameniku državnog tužioca Draženu Jeleniću, najbližem saradniku državnog tužioca Mladena Bajića. Ukradeni računar lopovi su predali jednom od svojih jataka koji je organizovao skidanje šifrovane zaštite, ali to nije uspeo da učini, jer ih je policija uhapsila. Dvojica lopova nisu imali pojma šta su ukrali, jer su tog dana išli redom, pa su opljačkali i penzionisanog oficira američke vojske koji je išao na sastanak sa predstavnicima hrvatskog ministarstva odbrane. U Osijeku je, pak, popularna krađa kafe. Ljubitelji instant kafe otvore poklopac, probuše foliju, sadržaj istresu u džep i praznu limenku vrate na policu.

Na putu Lukavica-Jahorina u septembru ove godine za jednu noć nestala su čak 33 saobraćajna znaka. U isto vreme u Doboju je opljačkana ćevabdžinica. Lopovi su ukrali nešto para i dva kilograma ćevapa!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.