Lončar o slučaju Frezenijus: Preduzeto sve da se utvrdi istina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 14:44

Lončar o slučaju Frezenijus: Preduzeto sve da se utvrdi istina

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je resorno ministarstvo preduzelo neophodne korake da se utvrdi istina o slučaju objavljivanja podataka o pacijentima iz Srbije iz sistema nemačke kompanije ''Frezenijus'' posle nedavnog hakerskog napada na tu kompaniju.

Lončar je za Tanjug rekao da ministarstvo za sada nije dobilo zvanične informacije o tom slučaju od kompanije Frezenijus i da nije poznato o kom se broju pacijenata iz Srbije radi, ali da će javnost biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obaveštena kada dobiju podatke.

''Nadamo da nije veliki broj pacijenata. Ovo je nešto na šta nismo mogli da utičemo i što se desilo u Nemačkoj'', kazao je ministar.

Lončar je naveo da nemački sistem ''izuzetno ozbiljan'' i dodao da se nada da će brzo odreagovati i sprečiti dalje posledice objavljivanja podataka o pacijentima iz Srbije.

"U zavisnosti od rezultata koje budemo dobili, preduzećemo dalje korake i neophodne mere, ali moramo da sačekamo da vidimo o čemu se radi, kolika je šteta i šta sve može da proizađe iz toga'', naglasio je Lončar.

Nemačka medicinska kompanija Frezenijus saopštila je da su posle nedavnog hakerskog napada na tu kompaniju u javnost dospeli podaci o pacijentima iz Srbije.

"Fresenius Medical Care", najveći svetski dobavljač proizvoda i usluga za dijalizu, svestan je da su podaci o pacijentima iz nekih dijaliznih centara kompanije u Srbiji objavljeni od strane neovlašćenih lica", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je istraga u ovom slučaju u toku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.