Lončar i Mali u Italiji o organizaciji zdravstvenog sistema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2018, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar i Mali u Italiji o organizaciji zdravstvenog sistema

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar finansija Siniša Mali borave u radnoj poseti italijanskoj regiji Veneto, u okviru koje su imali priliku da sa italijanskim kolegama razmene iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Italijanska regija Veneto se u pogledu dostupnosti zdravstvenih usluga, efikasnosti zdravstvene nege i primene dijagnostičkih aparata i opreme, odnosno po kvalitetu i funkcionisanju zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistema ističe, ne samo u okvirima Italije, već i u većem delu Evropske unije.

U skladu sa tim, ministri u Vladi Srbije dobili su značajna saznanja u pogledu načina rada i organizacije zdravstvenog sistema, odnosno mogućnosti za konkretne primene iskustava italijanskih kolega u našoj zemlji.

"U razgovoru sa domaćinima doživeli smo pohvale na račun mera koje smo sproveli u proteklom periodu, posebno na planu informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenju elektronskog recepta i smanjivanja lista čekanja. Siguran sam da nas u budućnosti čeka mnogo konkretnija saradnja, koja će doprineti uspostavljanju još efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji", istakao je ministar Lončar.

Ministar Mali je rekao da su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada zdravstvenog sistema u italijanskoj regiji Veneto, koji funkcioniše na najvišem nivou i čija iskustva mogu biti veoma korisna za nas.

"Oni su posebno napredovali u primeni informacionih tehnologija u zdravstvenom sektoru, a kako bi smanjili liste čekanja i ceo sistem napravili efikasnijim. Razvoj i jačanje zdravstvenog sistema jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije", rekao je Mali.

Mali je naveo da ono što ga kao ministra finansija posebno raduje je da će zdravstvenim radnicima biti povećane plate.

Najveće povećanje od 12 odsto mogu da očekuju medicinski i stomatološki tehničari, dok će doktori medicine i stomatolozi, kao i doktori specijalisti dobiti uvećanje plata za 10 odsto.

Ostali zaposleni u zdravstvu dobiće uvećanje plata od sedam odsto, dodao je ministar Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.