Lončar: Srbija i dalje nema problem nedostatka zdravstvenih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Srbija i dalje nema problem nedostatka zdravstvenih radnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da Srbija i dalje nema problem nedostatka zdravstvenih radnika kao neke druge zemlje i da radi sve kako do toga ne bi došlo.

"Naša vizija zdravstvenog sistema je kristalno jasna: želimo stabilan, efikasan i održiv zdravstveni sistem - sistem čije su usluge kvalitetne i dostupne svim građanima", rekao je Lončar na okruglom stolu "Zdravstvo Srbije u narednim decenijama" u organizaciji SANU.

On je dodao da je malo oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << društva koje se u tolikoj meri tiču svakog građanina kao što je zdravstvo, te da je zato od izuzetnog značaja razmeniti stručna viđenja i ideje o tome u kom pravcu zdravstveni sistem treba da ide.

U decenijama koje slede, precizirao je, plan je da se u zdravstvo u Srbiji dodatno ulaže, da se obnavlja postojeća infrastruktura, izgradi nova, zapošljavaju novi kadrovi, vrše edukacije i usavršavanja, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da uz sve to, Srbija treba da ide u korak sa vremenom kada su u pitanju oprema, digitalizacija i trendovi u svetu medicine.

Lončar kaže da uz sve pomenuto, Srbija treba da postane lider u regionu za tri do četiri godine, kao i da se radi na zapošljavanju mladih, njihovom usavršavanju putem specijalizacija, doktorskih studija, povećanju plata i poboljšanju uslova rada.

Ministar je podvukao složenost zdravstvenog sektora i njegovu povezanost sa ekonomskim i socijalnim oblastima društva, te dodao da to zahteva sveobuhvatnu i multidisciplinarnu analizu i pristup koji SANU omogućava.

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da ta institucija pokušava da pruži prostor za dijalog i ponudi rešenja koja se odnose na decenije koje slede.

Kako kaže, jedino tako budućnost neće biti puna iznenađenja, a Srbija neće dočekati budućnost bez alternativa i strategija.

"Moramo da razmišljamo ne o 2018, već o 2080, 2090. godini, jer, iako nas tada neće biti, to nas ne oslobađa odgovornosti", rekao je Kostić.

Predsedavajući skupa Ljubiša Rakić kaže da je u zadnje 2,5 godine održano sedam skupova na kojima se govorilo o budućnosti sistema zdravstvene zaštite i dodao da se odgovori ne mogu dati odmah, već kroz godine koje dolaze.

On je istakao da je poslednjih nekoliko godina napravljen značajan napredak u organizaciji zdravstvene službe i stvaranju materijalne baze zdravstvenog sistema, ali i dodao da to nije trajno rešenje, već tek početak ulaganja.

Rakić navodi da svaka višemilionska investicija koja se izgradi predstavlja samo početak, budući da svaki takav objekat na godišnjem nivou zahteva ulaganje od 50 odsto vrednosti uložene za njegovu izgradnju.

Direktor Ekonomskog instituta, koji zajedno sa SANU organizuje ovaj skup, Dragan Šagovnović naveo je da je taj institut jedna od najstarijih institucija države, kao i da se ekonomska politika jedne zemlje ne vodi od danas do sutra.

Ekonomski institut je uz pomoć SANU, kaže on, krenuo u razvijanje dugoročne vizije razvoja Srbije pod nazivom "Srbija 2040".

Šagovnović je podvukao da u okolnostima nepovoljnih demografskih kretanja, smanjenja broja radno sposobnog stanovništva, nekonkurentnosti privrede treba temeljno raditi na strategiji za budućnost, gde se kvalitet života ne meri samo ekonomskim pokazateljima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.