Lomparu i Vukadinoviću uručena nagrada Meša Selimović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lomparu i Vukadinoviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Nagrada Večernjih novosti "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas na svečanosti u Narodnom pozorištu, Milu Lomparu za knjigu "Crnjanski - biografija jednog osećanja" i Bodinu Vukadinoviću, sinu pesnika Aleka Vukadinovića autora nagrađene knjige "U vatri se Bog odmara".

Dobitnicima ovog prestižnog književnog priznanja, nagrade je uručio Milorad Vučelić, v.d. glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti.

Kritičari su ove godine predložili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 109 knjiga, a nagradu su sa po 20 glasova dobili Lompar i Vukadinović.

Ovo je peti put kako se nagrade dodeljuje na ravne časti, ali je prvi put ovo prestižno priznanje dobila esejistička knjiga.

Nagrada se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa.

Milo Lompar je napomenuo da se iznova potvrdilo da način gledanja, perspektiva u kojoj se obrazuje pripovedna svest, određuju umetnički jezik: antropološki kod Meše Selimovića i kosmokološki kod Miloša Crnjanskog.

"Premda bitno različiti kao pisci, oni su bili podudareni u samosvesnom izboru sopstvenog jezika, jer su bili vođeni autentičnim interpretacijama iskustva. U toj samosvesti su svakako bili bliski, kao što su sedeli jedan pored drugog na pozornici narodnog pozorišta 13. oktobra 1974. godine. kao što su bliski našim sadašnjim rečima o njima, koje izgovaramo na istom mestu, skoro 45 godina kasnije", kazao je Lompar.

Bodin Vukadinović, sin dobitnika nagrade Aleka Vukadinovića, pročitao je besedu njegovog oca u kojoj se kaže da su nagrade kao antibiotici: zalečuju rane, krepe organizam, podižu životnu kondiciju.

"One su vetar u leđa svim plovidbama, svim uzvitlanim, obasjanim jarbolima, porinutim u svetska prostranstva. Tamo gde su one nema tunela i nema mraka nepostojanja. One su Da životu, Da krvotoku. One su dokaz da je u vama vatra života saživela, da je kovina na kojoj ste radili prava i da je podvučen znak jednakosti između rada i rezultata. Nema počasti za kojom se jedan stvaralac sa ovih prostora toliko žudi, kao što je to Lovorov venac koji nosi ime jednog od najvećih pisaca koje zna srpski jezik i srpska kultura-Meša Selimović " piše u besedi koju je pročitao Bodin Vukadinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uručena nagrada „Meša Selimović“ u Narodnom pozorištu

Izvor: DobreVesti.rs, 21.Mar.2019, 14:09

Po tradiciji, nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine, koju 31. put dodeljuje Kompanija "Novosti", uručena je na svečanosti u Narodnom pozorištu.. .  . Prestižno priznanje za najbolje domaće delo u 2018. dobili su ravnopravno Alek Vukadinović za pesničku knjigu "U vatri se Bog odmara",...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.