Ljubojević: SKD Prosvjeta nema novca da plati porez kako bi povratila svoju imovinu u Zagrebu

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubojević: SKD Prosvjeta nema novca da plati porez kako bi povratila svoju imovinu u Zagrebu

Predsednik Srpskog kulturnog društva (SKD) "Prosvjeta" u Zagrebu, Siniša Ljubojević rekao je danas na sastanku sa predstavnicima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, da SKD nema novca da plati porez na poklon, što je neophodno da bi povratila imovinu u centru Zagreba, saopštila je Skupština Srbije.

Kako je naveo, imovina je "Prosvjeti" oduzeta 1962. godine, postupak za vraćanje imovine vođen je do 2001, a Vlada Hrvatske je 2015. godine Ugovorom o poklonu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vratila imovinu "Prosvjeti".

Problem je u tome što "Prosvjeta" mora da plati porez na poklon, što je u skladu sa hrvatskim zakonima. Ljuboljević je naveo da "Prosvjeta" ne može da plati traženi iznos, jer se finansira iz sredstava bužeta Hrvatske, preko Saveta za nacionalne manjine.

Predsednik, zamenik predsednika i član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić, Miodrag Linta i Aleksandar Čotrić, naveli su da će Odbor uputiti dopis ministarstvima kulture i informisanja, prosvete i spoljnih poslova, kako bi "u okviru svojih nadležnosti preduzeli odgovarajuće mere u cilju očuvanja imovine SKD 'Prosvjeta'".

Kako se navodi u saopštenju, oni su naveli da je rešenje tog pitanja važno zbog očuvanja kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i da bi bilo dobro da se u budućnosti u toj zgradi osnuje Kulturno-informativni centar Srbije, poput centra koji za sada postoji samo u Parizu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Porez ugrožava opstanak prostorija SKD "Prosvjeta"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić, zamenik predsednika Miodrag Linta i član Odbora Aleksandar Čotrić sastali su se sa predsednikom Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Sinišom Ljubojevićem, koji ih je upoznao sa problemom imovine tog društva u centru Zagreba...Ljubojević...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.