Ljubičasto za plus 50 - Australija zbog paklenih temperatura uvela nove boje

Izvor: Blic, 09.Jan.2013, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubičasto za plus 50 - Australija zbog "paklenih" temperatura uvela nove boje

Vrućine u Australiji postale su toliko intenzivne da je Meteorološki zavod dodao dve nove boje za “paklene” temperature od oko 50 stepeni Celzijusovih – ljubičastu i ružičastu. Kliknuti (+) za uvećanje

Nova kategorija sada ide do 54 stepeni Celzijusa, daleko iznad rekordnih 50,7 stepeni koliko je izmereno 2. januara 1960. u Južnoj Australiji.

Dok su se temperature u Australiji poslednjih dana kretale od 40 do 48 stepeni (na slici prikazano u narandžastoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i crnoj boji), meteorolozi predviđaju da će se u nedelju i ponedeljak, 13. i 14. januara, u nekim regionima one “popeti” na 50 i više stepeni (ljubičasta boja).

Iako se nisu obistinile jučerašnje prognoze da će zbog toplih i suvih vremenskih uslova u australijskoj državi Novi Južni Vels nastati "smrtonosni pakao", australijske vlasti su danas upozorile da opasnost još nije prošla.

Zbog promene pravca vetra, temperature u toj južnoj državi su pale ispod rekordnih, ali vruća klima se premestila na sever, pa se očekuje da će temperatura u Brizbejnu, glavnom gradu države Kvinsled, dostići 36 stepeni.

Australijska meteorološka služba je danas potvrdila da je nedavni toplotni talas postavio nove temperaturne rekorde.

Prosečna maskimalna temperatura zabeležena u ponedeljak iznosila je 40,33 stepena, što je najviše od decembra 1972. godine. Tokom poslednja četiri meseca 2012. godine prosečna maksimalna dnevna temperatura bila je najveća od početka merenja - 1910. godine, saopštila je Meteorološka služba.

Opasnost od požara na severu Australije ocenjena je kao "vrlo velika", što je niži stepen od "katastrofalnog", koji je juče bio proglašen u Novom Južnom Velsu, gde je temepretaura u Sidneju dostigla rekordnih 43 stepena, javljaju australijski mediji.

Upozorenje na "opasnost od katastrofe" danas je ukinuto, ali rizik se još smatra "ozbiljnim" u severoistočnom delu te australijske države. To znači, kako upozorava vatrogasna služba, da postoji mogućnost izbijanja požara koji bi bio "nepredvidiv, ne bi mogao da se stavi pod kontrolu i kretao bi se vrlo brzo".

U međuvremenu, vatrogasci se i dalje bore sa oko 130 požara u toj državi. Njihov glavni cilj je da ugase vatru pre novog porasta temperature, koji je prognoziran krajem nedelje.

Zbog upozorenja na "katastrofalnu" opasnost od požara mnogi strahuju od ponavljanja "crne subote" iz 2009, kada su ogromne temperature i snažan vetar izazvali šumske požare širom države Vitkorija, u kojima je život izgubilo 173, a povređeno 500 ljudi, dok je na hiljade kuća uništeno, navode mediji u Australiji.

Australijska vlada je juče posle podne objavila da će državna vatrogasna služba imati pristup vojnim bazama, gorivu i osoblju u okviru plana federalne vlade kako da odgovori na katastrofu.

Povezane vesti: Jul najtopliji u celokupnoj istoriji SAD Preživeti plus 40: Redovi pred bazenima, na Adi nema mesta za peškire Novi toplotni talas u Crnoj Gori, u Podgorici 39,1 stepen U južnoj Evropi suša, na severu previše padavina I danas u Srbiji tropske temperature

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.