Šetnja beogradskog Prajda završena mirno i bez incidenata; ovogodišnji slogan - Ljubav je zakon

Izvor: B92, 18.Sep.2021, 16:59

Šetnja beogradskog Prajda završena mirno i bez incidenata; ovogodišnji slogan - "Ljubav je zakon"

Beograd -- Šetnja učesnika i učesnica beogradskog Prajda završena je mirno i bez incidenata, a program je nastavljen žurkom u parku Manjež koja će trajati do 23.00 časa.

U izjavi za medije Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda rekao je da su njihovi zahtevi već godinama isti, a glavni je zakon o istopolnim zajednicama za koji je kazao da su dobili obećanje da će biti usvojen do sledećeg Prajda, 17. septembra 2022. godine.

"Nadam se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon biti donet vrlo skoro, dobili smo obećanje da će to biti do narednog Prajda, odnosno do Europrajda koji će biti održan u Beogradu 17. septembra 2022. što znači da imamo vrlo jasan datum", rekao je Miletić.

Kaže da je zakon pripremljen i da je sada važno da ga parlament usvoji, a predsednik potpiše.

Istakao je da progres u pravima LGBT+ zajednice postoji, ali da je spor. Miletić je kazao i da godinama od policije traže da ne bude kordona i zatvaranje grada i dodao da ih je danas ponovo bilo, ali da je to odluka policije, a ne organizatora.

Dodao je i da su od policije tražili da ne bude vraćenih sa ovog skupa, ali da je toga, kako je naveo, bilo i ove godine. Iz Beogradskog Prajda Marko Mihajilović istakao je da se ove godine obeležava 20 godina od prvog Prajda u Beogradu koji je održan u junu 2001. godine.

"Mnogo toga se promenilo, ali mnogo toga ostaje da se promeni. U prethodnih 20 godina situacija za LGBT+ zajednicu se poboljšala, ne drastično, ali primetno", rekao je Mihajilović.

Istakao je da je najveća promena u vidljivosti zajednice i da više njihove priče nisu senzacionalističke. Mihajilović je dodao da, ipak, ostaju veliki problemi sa kojima se suočavaju i da nastavljaju da insisiraju na tome da se usvoji zakon o istopolnim zajednicima koji bi, kako kaže, na mali način poboljšao živote LGBT+ ljudi.

Kuma ovogodišnjeg Prajda, pevačica Nataša Bekvalac, izrazila je zadovoljstvo što je kuma ove Parade i poručila da na svetu postoji samo jedan zakon i da je to ljubav. Učesnici Prajda prošetali su od parka Manjež, gde je bilo okupljanje, Nemanjinom, Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Ulicom Kneza Miloša i vratili se do parka Manjež, gde se održava žurka. Kolonu Prajda obezbedjivao je veliki broj policajaca, a širom grada bili su postavljeni kordoni.

Glavne ulice još nisu prohodne za saobraćaj.

Učesnici i učesnice Parade ponosa krenuli su oko 17.30 u šetnju ulicama Beograda, a na početku kolone nosili su transparent "Ljubav je zakon", koji je i inače naziv ovogodišnjeg Prajda.

Tokom šetnje kolona se dva puta kratko zaustavila, ispred Vlade Srbije i Skupštine, kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije. Ovogodišnjem Prajdu prisustvovali su i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.