Ljimaj i Ahmeti u Briselu, razgovori na tehničkom nivou

Izvor: RTS, 11.Mar.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaj i Ahmeti u Briselu, razgovori na tehničkom nivou

Dvojica kopredsedavajućih prištinskim timom za dijalog sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, otputovali su u Brisel na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini, piše prištinska štampa.
Izvori Tanjuga u Evropskoj službi za spoljne poslove potvrdili su da se Ahmeti i Ljimaj nalaze u Briselu na razgovorima sa direktorkom za Zapadni Balkan Angelinom Ajnhorst i njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << timom.

Na pitanje koji je povod njihove posete i da li će se razgovarati o prištinskoj platformi za dijalog, evropski izvori navode da je u pitanju jedan od nekoliko tehničkih sastanaka koje prištinska delegacija održava sa predstavnicima EEAS, kao i da se EU tim povodom neće oglašavati.
U Briselu naglašavaju da će predstavljanje novousvojene prištinske platforme biti moguće tek kad se nastavi dijalog, a prethodno ukinu takse na robu iz Srbije.
Po dolasku u Brisel Ljimaj i Ahmeti nisu hteli da komentarišu ovu posetu, već su za prištinske medije rekli da je ona na tehničkom nivou, kao i prethodna.
Zeri navodi da su Ljimaj i Ahmeti u Brisel otputovali juče, a u prištinskoj delegaciji je i Bljerim Šalja, savetnik predsedika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.
Zeri piše, pozivajući se na svoje izvore da je ova poseta upriličena neposredno nakon što je kosovski parlament usvojio platformu.
Usvojena platforma neprihvatljiva je za Beograd, jer praktično blokira dijalog i vodi ka zamrzavanju konflikta.
Dijalog Beograda i Prištine blokiran je od uvođenja sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, 21. novembra prošle godine.
Uprkos insistiranju SAD i EU da prištinska vlada ukine ovu meru, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, se tome protivi.
Umesto ukidanja nametnutih taksi, prištinski parlament je prošle sedmice usvojio platformu kojom se od Beogradi traži da prizna tzv. kosovsku nezavisnost, ukidanje rezolucije 1244, formiranje specijalnog suda za navodne zločine koje su pčinili Srbi tokom poslednjeg sukoba, kao i nadoknada ratne štete.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Priština predala platformu za dijalog Evropskoj uniji

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Mar.2019

PRIŠTINA - Prištinska delegacija predala je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini platformu za dijalog sa Beogradom koju je nedavno usvojio parlament samoproglašenog Kosova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.