Izvor: RTS, 29.Jul.2021, 17:35

Lizijantusi sestrama Milovanović donose i zaradu i uživanje

Sestre Jelena i Jovana Milovanović iz Sefkerina nasledile su od oca plastenike sa kalama, a od prošle godine počele su da gaje i lizijantuse, cveće koje je trenutno veoma traženo na tržištu. Kažu da je zarada dobra, ali uživanje u poslu još veće.
Nema te osobe koja bi odolela lepoti lizijantusa, prelepog cveća nežnih boja, od bledozelene, preko roze do intenzivne ljubičaste. Znajući da kupci to traže, a samim tim i cvećare, sestre Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Jovana Milovanović počele su da ih gaje u plastenicima.

"Potrebno je dva meseca da se dobije prvi cvet. Lizijantus ima tri perioda cvetanja. U međuvremenu se prihranjuje, vodi računa, postavlja se mreža, koja mu daje stabilnost da ne bi padao, pošto je stabljika cveta dosta teška", kaže Jelena Milovanović iz Sefkerina, a njena sestra Jovana dodaje: "Jelena je zadužena za branje i dostavu cveća, a ja sam za održavanje, prehranu, zalivanje i ostale poslove u plasteniku."
Sestre Milovanović gaje i kale, ali kažu da im je zarada mnogo veća od lizijantusa. Oni cvetaju u letnjem periodu, čak do novembra, ako je lepo vreme.
"On je sada dosta popularan među cvećarima, zato što je njegova upotreba velika, i u aranžmanima i oko venčanja, a može se prodavati i kao rezani cvet pojedinačno", kaže Jelena Milovanović.
"Svako ko se bavi cvećarstvom zna da ovaj posao bez ljubavi nema ništa. Prosto biljka oseća čoveka i ako to nije prava ljubav i nega, nema ni ovakvog cvetanja", naglašava Jovana Milovanović.
Ove godine Milovanovići imaju 4200 stabljika i prodaju ih cvećarama u Pančevu i Beogradu. Sledeće sezone svakako će biti proširenja i novih plastenika, jer posao sa lizijantusima donosi i dobru zaradu i zadovoljstvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.