Liste čekanja za operacije katarakte i kuka ne(mogu) biti kraće

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liste čekanja za operacije katarakte i kuka ne(mogu) biti kraće

Na operaciju katarakte u Srbiji se u proseku čeka 254 dana, a na operaciju kuka 350 dana. Direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije profesor Milenko Stojković kaže za RTS da se u toj ustanovi izvrši između četvrtine i trećine svih operacija katarakte koje se rade u državnim ustanovama, kao i da bi trebali da operišu oko deset odsto svih operacija u Srbiji, a sve ostalo bi trebalo da se radi u malim centrima u unutrašnjosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Milenko Stojković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da najviše pacijanata čeka na operaciju katarakte na Očnoj klinici KCS.

"Srećom naš narod je inteligentan, pa zna da odlazi tamo gde se preferencijalno najviše i najbolje radi. Zato su kod nas i najviše liste čekanja, najviše pacijenata koji čekaju za operacije, ali zapravo mi smo pre deo rešenja, nego deo problema. Mi operišemo između četvrtine i trećine svih operacija katarakte koje se rade u državnim ustanovama u Srbiji", dodao je Stojković.
Ukazao je da u poslednjih pet godina godišnje to iznosi između 4.500 i 5.500 operacija.
"Zapravo je to potpuno nenormalno, mi bismo trebali da operišemo negde oko deset odsto svih operacija u Srbiji, a sve ostalo bi trebalo da se radi u malim centrima u unutrašnjosti, u regionalnim i gradskim bolnicama", istakao je Stojković.
U ovom trenutku pacijenti operaciju čekaju do dve godine.
"Međutim smanjenjem onog broja pacijenata koji dolaze iz unutrašnjosti, iz mesta u kojima se skoro uopšte ne radi operacija katarakte ili se radi jezivo malo, taj bi se broj na našoj listi čekanja smanjio za polovinu, a možda čak i ispod toga i bilo bi mnogo lakše voditi o tome računa", naglasio je Stojković.
Objasnio je da se na ovim listama čekanja nalaze i jednostavni slučajevi katarakte.
"U najvećem broju slučajeva mi rešavamo sve komplikovane slučajeve koje ne mogu da reše druge ustanove ili većina drugih ustanova i na taj način naš broj operacija i više raste, mi rešavamo koplikacije loših operacija ili one koje su protekle loše. Sve u svemu naš obim posla je daleko veći nego što se to može iskazati samo kroz broj operacija katarakte", dodao je Stojković.
Ipak, navodi da liste čekanja ne možemo ukinuti, jer postoje u svim zamljama sveta, čak su i duže u nekim zemljama Zapadne Evrope.
Ministarstvo je već postiglo smanjenje svih lista čekanja nekih administartivnim načinima objedinjavanja svih lista čekanja, dodao je Stojković i dodao da je sada neophodno povećanje ukupnog obima posla.
Naglasio je da je na jučerašnjem sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom dogovoreno na predlog Stručne komisije za ortopediju i Stručne komisije za oftalmologiju da bude nametnuto planiranje po optimalnom broju operacija po hirurgu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Liste čekanja za operacije katarakte i kuka (ne) mogu biti kraće

Izvor: RTS, 22.Jan.2019

Na operaciju katarakte u Srbiji se u proseku čeka 254 dana, a na operaciju kuka 350 dana. Direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije, profesor Milenko Stojković, kaže za RTS da se u toj ustanovi izvrši između četvrtine i trećine svih operacija katarakte koje se rade u državnim ustanovama,...

Nastavak na RTS...

Operacije katarakte raditi više u manjim centrima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2019

Na Očnoj klinici Kliničkog centra Srbije vrši se između četvrtine i trećine svih operacija katarakte koje se rade u državnim ustanovama, istakao je danas direktor te ustanove Milenko Stojković i dodao da bi tu trebalo da se vrši oko 10 odsto svih operacija u Srbiji, a sve ostalo da se radi u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.