Linta: U akciji Maslenica stravični zločini nad Srbima

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: U akciji "Maslenica" stravični zločini nad Srbima

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je Hrvatska na današnji dan pre 26 godina, u vojno-policijskoj akciji "Maslenica", izvršila agresiju na Ravne kotare i počinila stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima.
"Za agresiju na srpsku teritoriju bio je najviše kriv Unprofor, koji je trebalo da bude garant mira i kome su krajiški Srbi verovali da će ih zaštititi od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proustaškog režima Franje Tuđmana", saopštio je Linta.

Akcija "Maslenica", kao i druge hrvatske vojno-policijske akcije, naveo je on, bila je zločinačka akcija, jer je glavni cilj bio proterivanje srpskog naroda sa svojih vekovnih područja i ostvarenje projekta etnički čiste Velike Hrvatske.
Da bi ostvarile navedeni cilj, saopstio je Linta, hrvatske paravojne, vojne i policijske snage su izvršile stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i sistematski uništavale, pljačkale i otimale srpsku imovinu.
"Hrvatski zvaničnici će i ove godine ponavljati bezočnu laž o srpskoj agresiji", rekao je Linta.
Linta je pozvao srpsko tužilaštvo za ratne zločine da konačno procesuira odgovorne za zločine protiv Srba koji su se desili u akciji "Maslenica", među kojima je i onaj na Malom Alanu, kada su na zverski način ubijena 22 pripadnika vojske RSK.
Podseća da je Tužilaštvo za ratne zločine predmet sa brojnim dokazima o zločinu na Malom Alanu predalo hrvatskom tužilaštvu još 2013. godine.
"Prošlo je šest godina i hrvatsko tužilaštvo nije preduzelo krivično gonjenje naredbodavaca i počinioca zločina na Malom Alanu. Ovo je jedan u nizu dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da za brojne zločine protiv Srba u akciji 'Maslenica' niko neće biti optužen a kamoli osuđen", naveo je Linta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj akciji "Maslenica"

Izvor: RTS, 22.Jan.2019

U Crkvi Svetog Marka služen je parastos za 348 srpskih civila i vojnika ubijenih pre 26 godina u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Maslenica" na području Ravnih Kotara na Malom Alanu koje su bile pod zaštitom mirovnih snaga UN. Predmet sa brojnim dokazima o zločinu predat je hrvatskom tužilaštvu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.