Linta: Od ratnog zločina nad Srbima u Sijekovcu 28 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2020, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Od ratnog zločina nad Srbima u Sijekovcu 28 godina

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta podsetio je da se 26. marta navršilo 28 godina od početka stravičnog ratnog zločina nad 46 srpskih civila u Sijekovcu, kod Broda, koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

U pitanju je prvi masovni zločin u BiH kada su hrvatske snage za samo jedan sat ubile devetoro Srba, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Linta je precizirao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Sijekovcu tokom hrvatsko-muslimanske okupacije na zverski način ubijeno 46 Srba, uglavnom žena, dece i staraca, među kojima je najmlađa žrtva bio dečak od 17 godina, a najstarija muškarac od 77 godina.

"Važno je naglasiti da je mesec mart 1992. godine upisan crnim slovima u istoriji Srba u Brodu i Bosanskoj Posavini. Naime, 3. marta 1992. godine jedinice Hrvatske vojske prešle most na reci Savi i zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim formacijama okupirale tadašnju opštinu Bosanski Brod. Navedeni događaj je jedan od brojnih dokaza da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu s ciljem stvaranja Velike Hrvatske na načelima zloglasne NDH", naveo je on.

Linta je naglasio da je za ubistva i mučenja Srba u Sijekovcu osuđen samo jedan zločinac i to na ponižavajuću i uvredljivu kaznu od samo 10 godina zatvora.

"Navedeni zločin je posebno monstruozan jer su među počiniocima bili komšije Muslimani i Hrvati, što govori o kontinuitetu mržnje prema Srbima. Tragična je činjenica da je veliki broj ljudi koji su učestvovali u zločinu u Sijekovcu i brojim drugim mjestima na području Bosanske Posavine i dalje na slobodi", naveo je on.

Prema njegovim rečima, glavni razlog jeste činjenica da pravosuđe BiH nije učinilo gotovo ništa da se kazne nalogodavci i izvršioci ovog i mnogih drugih stravičnih zločina nad Srbima.

Linta je podsetio da su hrvatske jedinice tokom marta 1992. godine okupirale osam opština na području Bosanske Posavine tj. Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Modriču, Odžak, Orašje, Derventu, Gradačac i Brčko.

"Tu su počinile masovne zločine i za nekoliko meseci pobili čak 3.684 srpska civila i otvorile čak 54 logora za Srbe", kazao je Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Linta: 28 godina od ratnog zločina nad Srbima u Sijekovcu

Izvor: Blic, 29.Mar.2020

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta podsetio je da se 26. marta navršilo 28 godina od početka stravičnog ratnog zločina nad 46 srpskih civila u Sijekovcu, kod Broda, koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.